Otel işletmelerinde müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakati: Ürdün Lut Gölü'nde (Dead Sea) faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde bir araştırma
Customer satisfaction and customer loyality in hotel buisnesses: a reasearch about hospitality industry in Jordan (Dead Sea) area
- Tez No: 443214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN AKOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Müşteri, Müşteri Memnuniyeti, Müşteri Sadakati, Customer, Customer Satisfaction, Customer Loyalty
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüzde hemen hemen ülkenin tüm sektörlerini etkilemesi bakımından turizm çok büyük bir önem kazanmıştır. Ülkeler yeni olan küreselleşme kavramıyla turizmin getirdiği ekonomik katkılarının farkında olmaya başlamıştır, örneğin Ürdün'ün ekonomisine en önemli katkıyı yapan sektörlerin başında turizm sektörü gelmektedir. Turizm sektörü önem kazandıkça turistik yerlerde bulunan konaklama işletmelerinin arasında rekabet ortaya çıkmıştır. Konaklama işletmeleri rekabet avantajları yaratabilmek için müşterilere daha çok değer vermeye başlamıştır. Müşterilerinin devamlılığını sağlamak, sadık müşterilere sahip olmak bir konaklama işletmesi için hem pazarlamanın getirdiği maliyetleri azaltması hem de kazançları yükseltmesi bakımından önem kazanmıştır. Bu araştırmanın amacı konaklama işletmelerine gelen turistlerin hizmet kalitesi açısında memnuniyet seviyelerini ölçererek sadakati nasıl etkilediğini göstermektir. Bu amaç doğrultusunda Ürdün'de Lut Gölü ( Dead Sea) bölgesinde bulunan 5 yıldızlı otellerde konaklayan 257 turiste anket uygulanmıştır. Sonuçlar SPSS programını kullanarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
According to the world's current conditions, Tourism has the most important effect on all of the counties' sectors. The globalization concept has grown more than ever before which made countries became more aware about tourism's contributions on the economy. For example Jordan has recorded tourism sector as one of the most affective sectors in economic contributions. However, while tourism growing; competition among the sector grows up as well especially among business accommodations in the touristic destinations. Efforts to obtain stable customers have become a competitive advantage for most of the hotels and they started to care more for their customers. Hence, having a loyal customer reduces the marketing costs and increases the organizations profits. The aim of this research is to measure customers' satisfactions of the service quality in hotel businesses and to find out its effects on customer loyalty. For this purpose a questionnaire has been applied on 257 tourists which have come to the Dead Sea area and stayed at 5 stars hotels, as well results was measured by SPSS program.