İslam Hukukunda şirket yapısı ve sürekliliği sorunu
The structure of company and the matter of sustaniability in İslamic law
- Tez No: 443216
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULAZİZ BAYINDIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Ekonomi, İşletme, Religion, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Şirket, Süreklilik, İktisat, Yapı, Islamic Law, Company, Sustainability, Economy, Structure
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 355
Özet
İslam hukukundaki şirket yapıları, tarih içinde, vahiy temelli oluşmuş, adaletli paylaşımı esas alan iktisadi kurumlardır. Ancak zaman içinde meydana gelen değişikliklere ayak uyduramamaları, onları çağın gerisinde bırakmıştır. Elbette ki bunda Batıda ortaya çıkan şirket yapılarının da etkisi vardır. Çünkü onların varlığı, bu sahada çalışma yapmayı geciktirmiştir. Ancak batıdaki şirket yapıları, batının yerli kültürüne uygun olduğu için sürekliliklerini sağlamada zorlanmamışlardır. Hâlbuki bu şirket yapılarının Müslüman toplumlarda kullanılması, kurulan şirketlerin birkaç nesil sonra çökmesini önleyememiştir. Dolayısıyla İslam toplumlarında ortaya çıkan şirket yapılarının, günümüz modern işletme teknikleri ışığında yeniden ele alınmaları, bir ihtiyaç olarak karşımızda durmaktadır. Özellikle günümüzde ülke ekonomilerinin büyük bir bölümünü oluşturan aile şirketleri, toplumun sahip olduğu dini, milli, sosyal ve kültürel değerler dikkate alınarak yeniden düşünülmelidir. Bu amaçla konu İslam hukukunda ve günümüz hukukunda incelendi, aralarındaki yapısal farklar tespit edildi. Şirketlerde sürekliliğin sağlanması yerine sürdürülebilir şirket yapısının oluşmasına yönelik öneriler sunuldu.
Özet (Çeviri)
Company structures in Islamic law were corporations arised in period which predicate on justice and revelation-based structures. However, they remained behind age because they are not being able to renew themselves over time. Of course, there is the impact of company structures that appeared in the west. Because of their presence, it has addressed the needs in this field. But western companies do have no difficulty in ensuring continuity because of their convenient to local culture. However, the use of the company structures which established in Muslim communities can not prevent the collapse of the companies after a few generations. Thus, the need of dealing with the Islamic companies on the light of modern management techniques confronts us today. Particularly, family companies which are a large portion of the country economies should be rethought taking into account religious, national, social and cultural values. For this porpuse, the subject in Islamic law and today's law is anylized structurel differences between them were detected. Instead of ensuring continuity in the company, suggestions for the establishment of sustaniable corporate structure were presented.