Yerel hizmet üretiminde şirketleşen belediyeler: İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği
Municipalities offering services through the companies under their management: Case of the İstanbul Metropolitan Municipality
- Tez No: 443224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL YAKAR ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, Mali Yerelleşme, Belediye Şirketleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, New Public Administration, Local Governments, Fiscal Decentralization, Economic Enterprises, Istanbul Metropolitan Municipality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Yerel yönetimler gelişen ve değişen dünya düzenine paralel olarak ortaya çıkan yeniliklere adapte olabilmek, gelişen yerel demokrasinin de etkisi ile hızla artan, farklılaşan ve çeşitlenen ihtiyaçlara cevap verebilmek, şehir yaşam standardını yükselterek devamlılığını sağlayabilmek için faaliyetlerde bulunmaktadır. Yerel yönetimler bu doğrultuda yeni stratejiler üretmekte veya mevcut stratejileri aynen veya kendi yapısına uygun bir hale getirerek hayata geçirmekte ve yasal sorumluluğu altındaki yerel halka hizmet sunmaktadır. Söz konusu bu zorunlu değişimin etkisi yerel yönetimin her faaliyet alanında kendini hissettirmekte ve bu doğrultuda sürekli olarak yeni uygulama biçimleri görülmektedir. Yerel yönetim, kendisinden ayrı bir tüzel kişiliğe sahip, ayrı bir bütçesi olan, yarı ticari konumdaki fakat hissedarı olduğu yerel yönetime bağlı ve onun yönetimi altında olan şirketler aracılığıyla yerel halka hizmet sunmaktadır. Yerel yönetimlerin merkezi yönetimin denetiminden uzaklaşma ve bürokratik engelleri aşma isteğinin somut yansıması olarak ortaya çıkan belediye şirketleri, belediyelerin alternatif hizmet sunma yöntemlerinden biri olmuştur. Belediyeler kanunlar ile kendilerine yüklenen görevleri yerine getirmek ve hızla çeşitlenen yerel toplum ihtiyaçlarına etkin, ekonomik ve zamanında cevap verebilmek için stratejik birimlerini şirketleştirmektedir. Bu sayede kamu hukukundan doğan sınırlamaları kaldırmayı, personel istihdamındaki esneklikten faydalanmayı ve en önemlisi de sorumlu olduğu yerel hizmetleri daha etkin, verimli ve zamanında sunmayı amaçlamaktadır. Kar amacı gütmeyen belediye şirketlerinin nihai amacının kamu yararı olması şirketlerin verimliğinin, sağladığı sosyal fayda ile değerlendirilmesini gerektirmektedir. Bu anlamda İ.B.B. şirketleri ekonomik açıdan ve sağladığı sosyal fayda üzerinden değerlendirildiğinde başarılı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Local governments carry out some tasks in order to adapt to the innovations led by the changing and developing world order, be able to respond to the rapidly varying needs because of the improving local democracy, maintain the standards of city life. Therefore, local governments create new strategies or realize the existing ones making them more suitable for the structures of themselves, and in this way, they offer services to the local people under their responsibility by the law. Thus, the effects of this compulsory changecome out in all areas and new applications appear all the time. Local goverment provides service to local people by way of companies having their own legal entity a seperate budget apourt from itself, being at the position of half-commercial but connected to local goverment which is had a share in and being under his directorship. These companies existing as a concrete reflection of the local governments' willingness to move away from the supervision of the central government and to overcome the bureaucratic obstacles have appeared as one of the municipalities' alternative ways of offering services. Municipal outhorities syndicate their own strategic units withlaws to officiate to give effective, economic and timely answers to quickly diversified local people needs. In this way, they intend to remove the limitations caused by the public law, take advantage of the flexibility in staff employment and most importantly make the local services under their responsibility more efficient and punctual. The fact that main aim of non-profit municipal incorporation has been public welfare needs to be evaluated with social benefits provided by productivity of companies. In this sense IBB companies seem to be successful when evaluated on the basis of social benefits provided and in terms of economy.