Morbid obezite vakalarında biriciklik ile olumsuz benlik ilişkisinde ontolojik iyi oluşun aracılık rolü
The mediator role of ontological well-being in the relationship of uniqueness and negative self image in the cases of morbid obesity
- Tez No: 443248
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM KOŞE DEMİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ontolojik İyi Oluş, Biriciklik, Olumsuz Benlik, Obezite, MorbidObezite, Ontological Well Being, Uniqueness, Negative Self, Obesity, Morbid Obesity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bireyin psikolojik yapısı doğumu itibariyle ve hatta anne karnında şekillenmeye başladığı gibi bu süreçte karşı karşıya olduğu durumlar da bu şekillenme fonksiyonunun etken değişkenleri olarak rol oynamaktadırlar. Bireyin, benlik oluşumu aynı zamanda olaylara karşı tepkilerini de şekillendirmektedir. Benliğin olumsuz yönde şekillenmesi, bireyin olaylara bakışını da olumsuz olarak etkileyecek ve hayatının hikayesel ifadesi de daha çok olumsuz algılar barındıracaktır. Bununla birlikte kendini biricik hissetmesinin de yine benlik oluşumu ile doğrudan alakalı olması bu sürecin yapısı itibariyle doğal bir etkileşim olarak değerlendirilebilecektir. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, olumsuz benlik oluşumu bireyin ontolojik iyi oluş düzeyini etkilemekte, OİO alt boyutlarında pozitif içerikli olan aktivasyon ve umut düzeyleri olumsuz benlikle ters yönlü bir ilişki sergilerken negatif içerikli olan pişmanlık ve hiçlik boyutları olumsuz benlikle aynı yönlü bir ilişki sergilemektedir. Diğer taraftan OİO ve biriciklik için de bunun tam tersi yönde bir ilişkinin varlığı tespit edilmiş; biriciklik düzeyinin umut ve aktivasyon ile aynı yönlü, pişmanlık ve hiçlik ile ters yönlü bir ilişki sergilediği görülmüştür. Son olarak biriciklik ve olumsuz benlik arasında ise negatif yönlü bir ilişkinin varlığı söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Situations faced in this process as psychological structure as the birth of the person, and even began to take shape in the womb factors also play a role in shaping the variables of this function. Individuals, self-formation are also shapes the response to the event. The shape of the negative ego, will adversely affect the outlook for individual events and a story of his life will be hosting express more negative perceptions. However itself to be directly related to the formation of self still feel can be considered only as a natural interaction with the structure of this process. In accordance with the results obtained in the study, negative self-formation affects the ontological well-being levels of the individual, the OIO is containing positive subscales activation and hope the level of negative ego an inverse relationship exhibited negative content regret and nothingness dimensions which are the same way relationship negative ego. On the other hand for the OIO and uniqueness it has been determined the existence of a relationship in the opposite direction thereof; the same level of uniqueness hope and activation way, has been shown to exhibit an inverse relationship with remorse and nothingness. Finally, between uniqueness and negative self it is the existence of such a negative relationship.