Algılanan anne tutumları ile zorbalık mağduriyet ilişkisinde ontolojik iyi oluşun aracılık rolü
The mediator role of ontological well-being in the relationship of bullying and vistimization and percieved parental attitude
- Tez No: 443249
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM KOŞE DEMİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ontolojik İyi Oluş, Ebeveyn Tutumları, Zorbalık, Mağduriyet, Ontological Well-Being, Parental Attitudes, Bullying, Victimization
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Literatürde ebeveyn tutumlarının bireyin tutum ve davranışlarında, kişilik gelişiminde ve hayatının tüm evrelerinde belirleyici özelliklere sahip olduğuna işaret edilmektedir. Ebeveynin çocuğa karşı sergilediği tutumun demokratik olması ve çocuğu bir birey olarak kabullenen, görüşlerine yer veren mahiyette olması, çocuğun hayatı boyunca özgüven, pozitif kişilik özellikleri ve olumlu benlik gelişimine önemli katkılar sağlamaktadır. Beraberinde, iyi oluş düzeyinde de pozitif yönlü etkisi söz konusu olan bu tutumların ontolojik iyi oluş bağlamında geçmiş, şimdi ve geleceğin şekillenmesinde de önemli rolleri söz konusudur. Aynı zamanda ebeveyn tutumlarına bağlı olarak bireyin kendini ve yaşam öyküsünü algılama biçimleri de farklılaşmakta; anne tutumlarına bağlı olarak davranış biçimleri ve tutumlar farklılaştığı gibi bireydeki yansımaları da farklılaşabilmektedir. Anne tutumuna bağlı olarak birey zorbalık sistemi içerisinde zorba ya da mağdur olarak yer alabileceği gibi yaşamı algılama biçimi de farklılaşabilmektedir. Bu durum, Ontolojik iyi oluşun yaşamın öyküsel anlatımının ebeveyn tutumları ile ilişkisine işaret etmektedir. Araştırmada bu yönde elde edilen bulgular dikkate alındığında, anne tutumlarına bağlı olarak anne duyarlılık ve anne davranışsal denetim faktörlerinin zorbalıkla ters yönlü bir ilişki sergiledikleri görülmektedir. Beraberinde anne psikolojik kontrol seviyesinin yüksek olması halinde ise çocuğun mağdur olma eğiliminin arttığı söylenebilmektedir. Ontolojik iyi oluşun bu bağlamdaki aracılık rolü incelendiğinde ise anne duyarlılığının aktivasyon ve umut değişkenlerine pozitif etki etmekte, hiçlik ve pişmanlık değişkenlerini ise negatif yönlü olarak etkilemektedir. Beraberinde, anne tutumlarının pozitif etkilere sahip etkileri doğrultusunda ontolojik iyi oluşun pozitif alt boyutları (aktivasyon ve umut) aynı yönlü ortalama sergilemekte ve bu pozitiflik zorbalık ve mağduriyet düzeylerini düşürmektedir.
Özet (Çeviri)
The literature on the attitudes of parents' attitudes and the behavior of individuals in all stages of life and personality development is pointed out that with specific features. Be democratic attitude demonstrated against the parents of the child and the child who accept you as an individual, have views of the place that the nature of the child's self-esteem for life, providing positive personality traits and significant contributions to positive self-development. Along, well-being at the level of the positive effect of the past on the well-being of ontological context of this attitude is concerned, the question is now, and also play an important role in shaping the future. At the same time, depending on the individual himself and his life story perception of parental attitudes are also differentiated; behaviors and attitudes can vary depending on the mother's attitude as a reflection on individual differentiation. Mother bullying attitude, depending on the individual in the system can take place as bullies or as victims of life perception may be different. In this case, the well-being of the lives of Ontological narrative expression refers to the relationship between parental attitudes. Considering the results obtained in this direction in the study, depending on the attitude of the mother, maternal sensitivity and maternal psychological control and behavioral control factors are seen to exhibit an inverse relationship with violence. In addition to this, in case of both high levels of psychological control of the mother and maternal behavioral control, it can be said that mistreatment of the child tend to increase. When the Ontological well-being investigation intermediary role in this context the positive effect of the mother's sensitivity to activation and variable hope, if nothing and regret variables affect the negative. Along with mother attitude in line with the positive impact of ontological good effect positive subscales occurred (activation and hope) the same way and lowering the average exhibit positive levels of bullying and victimization.