Türkiye'de üniversite mezunu kadınların kadın hakları konusunda duyarlılıkları ve kadın örgütleri ile iletişimi
The awareness of women's rights and the communication with women organizations of women who graduated from university in Turkey
  1. Tez No: 443364
  2. Yazar: TUĞBA KAHRAMAN AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELCEN ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Hakları, Feminizm, Türkiye, Sivil Toplum Kuruluşu, Women's rights, Feminism, Turkey, Non-governmental organizations
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Kadın hakları meselesi günümüzün toplumsal sorunları içerisinde hem dünyada hem de Türkiye'de önemli bir alanı ifade etmektedir. Yüzyıllardır süren mücadelenin neticesinde henüz tam anlamıyla bir kadın-erkek eşitliği sağlanabilmiş değildir. Mücadele, çeşitli örgütlenmeler ve feminizm ekseninde devam etmektedir. Türkiye'de de örgütlü dayanışmanın gücü ve etkisinin kadınların hayatında önemli kazanımlara yol açmaya da devam ettiği görülmektedir. Bu çalışmada, üniversite mezunu kadınların, kadın hakları konusundaki duyarlılıkları ve kadın örgütleri ile nasıl iletişim kurdukları saha çalışması ile incelenmiştir. Çalışma kapsamında ilk olarak kadın hareketinin tarihi ele alınmış ve kadınların örgütlenme sürecinden bahsedilmiştir. Esas olarak kadın hareketinin, içinde bulunduğumuz yüzyılda politika oluştururken karşılaştığı zorluklar incelenmiştir. Aynı zamanda kadın hareketinin, kadın hakları alanında yarattığı faydalar ele alınmıştır. Niteliksel araştırma yöntemlerinden derinlemesine mülakat tekniği kullanılmıştır. Kadın hareketi yürüten sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve üniversite mezunu kadınlar ile ayrı soru grupları kullanılarak mülakatlar yapılmıştır. Mülakat sonuçları ayrı ayrı analiz edilmiştir. Kadın örgütlerinden ve mülakata katılan kadınlardan alınan veriler karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bu sonuçlar feminist teorilerle ilişkilendirilerek tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The women's rights issues represent an important area in today's social problems both in the world and in Turkey. As a result of centuries of struggle is not yet fully achieved gender equality. Fighting continues in various organizations and feminism axis. The power of organized solidarity paves the way for significant gains in women's life in Turkey. In this thesis, awareness of women's rights of women in Turkey who graduated from university and how they communicate with the women organizations are examined. Firstly, history of women's rights movement is discussed and women's organization process is mentioned scope of study in thesis. Fundamentally, challenges facing of women's movement are studied when creating policies in our century. At the same time, benefits of women's rights that are created by women's movement are discussed. In- depth interview technique, which is one of the qualitative research methods, is used in this thesis. Interviews are conducted with representatives of Non-governmental organizations that are conducting women's movements and university graduated women that have the potential to utilizing of women's movement opportunities by using different question groups. The interview results are analyzed separately. Data received from Non-governmental organizations and women who participated in interviews are evaluated comparatively. These results are discussed with regards feminist theories.