Örgütsel sessizlik ile işten ayrılma niyeti ve iş güvencesi memnuniyeti etkileşimi: Özel hastane çalışanları üzerinde bir araştırma
The interplay between organizational silence, turnover intention and job security satisfiction: A research on the private hospital staff
- Tez No: 443399
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKKI AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşten Ayrılma Niyeti, Örgütsel Sessizlik, İş Güvencesi Memnuniyeti, İş Güvencesi Endeksi, Turnover Intention, Organizational Silence, Job Security Satisfaction, Job Security Index
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, örgütsel sessizlik ile işten ayrılma niyeti ve iş güvencesi memnuniyeti arasındaki etkileşimin açıklanmasıdır. Öncelikle alanyazın araştırması yapılarak örgütsel davranış ve işletme yönetimi literatüründe birey ve işgören tutumları için kılavuz olan temel teoriler üzerinde durulmuş, araştırmanın değişkenleri olan örgütsel sessizlik, işten ayrılma niyeti ve iş güvencesi memnuniyetinin tanımı, boyutları, etkilendiği ve etkilediği diğer kavramlar ile incelemesi yapılmıştır. Çalışmanın kuramsal temellerinin incelenmesinden sonra araştırma modeli ve hipotezleri oluşturulmuştur.Araştırma verilerinin toplanabilmesi için Türkiye genelinde faaliyet gösteren bir zincir hastaneler grubunun hastanelerinde, sağlık hizmetlerinde çalışan personeli üzerinde anket uygulaması yapılmış, elde edilen veriler betimleyici ve açıklayıcı istatistik yardımı ile yordanmıştır. Toplanan verilerin analizi maksadıyla; örgütsel sessizlik tutumlarının ölçülebilmesi için Dyne ve diğ. (2003) tarafından geliştirilen“Örgütsel Sessizlik Tutumları Ölçeği”, işten ayrılma niyetinin ölçülebilmesi maksadıyla Wayne ve diğ. (1997) tarafından geliştirilen“İşten Ayrılma Eğilimi Ölçeği”ve Probst (1998)'un geliştirdiği“İş Güvencesi Memnuniyeti (İGM)”ile“İş Güvencesi Endeksi (İGE)”ölçekleri kullanılmıştır.Sonuç olarak, örgütsel sessizlik ile iş güvencesi memnuniyetinin, işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi anlamlı düzeyde bulgulanmıştır. Ayrıca demografik faktörler, araştırma değişkenleri üzerinde anlamlı farklılıklara neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to explain the relationship between organizational silence with turnover intention and satisfaction on job security. First of all the research literature has thoroughly elaborated on the basic theories that guide organizational behavior and individuals in business management literature and staff behavior, examined with the variables of the research that are being affected and that affect, the organizational silence, the turnover intention and the definition of job security satisfaction. After examining the theoretical basis of the study, the research model and hypotheses are being formed.To be able to gather the data that were to be used for the research, a survey was conducted on the staff who work at the health services department of a chain hospital group, this data then was interpreted utilizing descriptive and explanatory statistics. In order to analyze and gauge organizational silence behavior“Organizational Silence Behavior Scale”is used which was developed by Dyne and etc. (2003); to gauge turnover intention“Turnover Intent Scale”is used which was developed by Wayne and etc. (1997);“Job Security Satisfiction (JSS)”and“Job Security Index (JSI)”scale were used which were developed by Probst (1998).As a result, the impact of organizational silence and satisfaction of job security on the turnover intention was proved significantly. Furthermore, demographic factors lead to significant levels of differencec on the research variables.