Irak'ın yapılandırılmasında Türk şirketlerinin rolü ve önemi: Kuzey Irak örneği
The role and importance of Turki̇sh companies in Iraq's structured: Example of Northern Iraq
  1. Tez No: 443417
  2. Yazar: MEHMET MEŞE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Middle East Politics, Northem Iraq, Turkish Firms
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Körfez savaşları sonrasında yeniden inşa edilen Irak'ta ekonominin en önemli unsuru petroldür. Petrolden gelen gelir sayesinde Saddam döneminden ve ABD'nin bölgeyi terk etmesinden sonra bölgede büyük bir siyasi boşluk ve ekonomik fırsat oluşturdu. Örneğin, bu ortamda Türkiye'den iş adamları, Kuzey Irak'ta inşaatlar, konut projeleri, üniversiteler, saraylar, köprüler, havalimanı ve birçok alt yapı projelerine imzalarını attılar. Bu tez de Kürt bölgesinde faaliyet gösteren Türk şirketlerinin buranın inşasındaki rolleri ve önemi tartışılacaktır. Çalışmanın ilk kısmında tarihsel bakış, ardından Irak'ın ve beraberinde Kuzey Irak'ın stratejik öneminin tartışılması ile başlayacaktır. Kuzey Irak'ın etnisite, dini yapısı incelenerek, bölgede gerçekleşen Türk–Kürt ilişkileri bağlamında gelişen ekonomik ticaret ve hacmi hakkında bir perspektif açılacaktır. Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminde yapılan bu inşada Türkiye sadece ekonomik olarak değil kültürel, siyasi ve stratejik olarak ta aktif roller oynamaktadır. Özellikle inşaat ve alt yapı işlerinde bölgede üzerine rakip tanımayan Türkiye marka projeler ile bölgeye damgasını vurmaktadır. Yapılan alışveriş merkezleri birçok Türk malları ile dolmakta, Türkiye'den nakliye firmaları Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin gıda ihtiyacını nerdeyse tek başına karşılamaktadır. Eğitim, sağlık, ulaşım ve turizm alanında birçok faaliyet gerçekleşmektedir. Ancak bunlardan en önemlisi Türkiye'nin buradaki ekonomik faaliyetleridir. Çalışmadaki analizler yapılırken istatistik verileri daha çok resmi ve özel kurumların internet sayfalarından, tarihi arka plan ile ilgili bilgiler ikincil kaynaklardan, son gündemdeki konular ile ilgili tartışmalar için de çeşitli medya organlarından faydalanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Oil is the most important fact in the economy of Iraq which was rebuilt after the Gulf War. After leaving of the USA and Saddam era revenue from oil has created a big political space and economic opportunity in the region. In this situation, for instance Turkish businessmen finished lots of constructions, housing projects, universities, palaces, bridges, airports and infrastructure projects in Northern Iraq. The study will start with a historical overview and then the discussion of Iraq's along with Northern Iraq's strategic importance. Investigating the ethnicity and religious constructions of Northern Iraq, Turkish- Kurdish relations taking place in the context of developing economic trade and its capacity a new point of view will be placed. In this study the importance and the roles of Turkish firms which operate on Kurdish region and building the region will be discussed. In construction of Northern Iraq, Turkey has active roles not only economical but also cultural, political and strategically. Especially on construction and infrastructure Turkey has no rivals in the region, and proves it by trademark projects. Completed shopping centres, are filled in with Turkish goods and transport firms stand alone in satisfying the needs of the region. We see lots of activities in education, health, transportation and tourism. But the most important one is economic activity. While the study was conducted, institutional information will be used for obtaining statistical data, libraries will be used for getting historical period information and media organizations will be used for citing about the issues on the agenda.