İkinci Milliyetçi Cephe Hükümeti (21.07.1977 - 05.01.1978)
The government of the second nationalist front (21.07.1977-05.01.1978)
  1. Tez No: 443497
  2. Yazar: BİRGÜL KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. SELÇUK DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçi Cephe, Koalisyon, 1977 Seçimleri, Gensoru, Nationalist Front, Coalition, 1977 elections, Interpellation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışma, İkinci Milliyetçi Cephe Hükümetini (21 Haziran 1977- 5 Ocak 1978) konu edinmiştir. 4 bölümden oluşan bu çalışmanın giriş bölümü tezin literatür ve yöntemini ilişkin kısa bir bilgi ve II. Milliyetçi Cephe (II. MC) Hükümetine giden süreci kapsamaktadır. Birinci bölümde hükümetin kuruluşu, programı, koalisyon ilkeleri ve hükümet üyeleri ele alınmıştır. İkinci bölümde bu hükümetin iç ve dış politikaya yönelik uygulamaları iki ana başlık altında incelenmiştir. Üçüncü bölümde II. MC hükümeti döneminde yaşanan sorunlara, son bölümde ise hükümetin yıkılış sürecine, koalisyon zorluklarına ve anlaşmazlıklarına değinilmiştir. Türkiye'nin siyasi alanda uzun süredir sağlanamayan istikrar 1977 yılı içinde de aranmıştır. Ülkenin özellikle ekonomi ve asayiş konusunda yaşadığı zorluklar, siyasilerin uzlaşmaz tavrı ve bütünleştirici olmayan söylemleri toplumda kaygı ile birlikte kutuplaşmaları arttırmıştır. Bu atmosferde öne alınan seçimler de istenilen güçlü iktidarı çıkaramayınca toplumdaki umutlu bekleyiş yerini hayal kırıklığına ve yeni bir öfkeye bırakmıştı. Ecevit'in kurduğu azınlık hükümeti güvenoyu alamayınca Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi Demirel'in başkanlığında II. MC Hükümeti'ni kurmuştu. İktidarı sola kaptırmamanın heyecanı ve sevinci ile göreve başlayan bu hükümet, önceki MC'den daha farklı ve kararlı olduğunu belirtmişti. Ancak yapılan çalışmalar toplumda ne yükselen tansiyonu düşürmeye ne de ülkenin sorunlarına kalıcı çözümler getirmeye yetmiştir. Zaten hükümet bunları gerçekleştirecek zamanı da bulamamıştır. Koalisyon içi anlaşmazlıklar, 11 Ekim yerel seçimlerinin yarattığı sonuçlar ve muhalefetin çabaları ile verilen gensoru; yılın son günü hükümeti düşürmeye yetmiştir Çalışmamız bu kapsamın detaylandırılmasından ibarettir.
Özet (Çeviri)
The focus of this study is The Government of The Second Nationalist Front (June 21st, 1977 – January 5th, 1978). A short information about literature and method and the events leading to the formation of The Government of The Second Nationalist Front constitutes the Introduction part of this study. In the first part of the study, the formation of the government, its program, coalition principles and government members were discussed. In the second part, the practices of this government on domestic and foreign policies were examined under two titles. In the third part, the problems encountered during The Government of The Second Nationalist Front period were focused. In the last part, the collapse of the government, difficulties experienced by the coalition and the conflicts were examined. After long years of political instability in Turkey, the pursuit of stability kept on in 1977. The difficulties in economy and public security, the uncompromising attitude of the politicians and their separatist statements increased the polarization and worry in society. Moreover, when the early elections didn't end up with the expected strong government in this environment, the hopeful waiting in society replaced with disappointment and a new worry. When the minority government of Ecevit lost the vote of confidence, Justice Party, National Salvation Party and Nationalist Movement Party founded The Government of The Second Nationalist Front under the leadership of Demirel. Taking the office with the excitement and delight of securing the government from the leftists, this government indicated that it was different and more decisive than the preceding The Government of the First Nationalist Front. However, the efforts were enough neither to defuse the increased tension in society nor to find permanent solutions to the problems of country. Anyway, the government didn't find time for them. Conflicts within the coalition, the results of the local elections on October 11th and the interpellation given by the opposition were enough to overthrow the government on the last day of the year. Our study composed of the details of this process.