Türk siyasal hayatında koalisyon hükümetleri bağlamında 1975-1977 dönemi milliyetçi cephe hükümetlerinin Türk siyasetine etkisi
The effect of the nationalist front governments in the 1975-1977 period on Turkish politics in the context of coalition governments in Turkish political life
- Tez No: 829994
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA OKUR ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Coalition Government, 1975-1978 Political Lifes, Milliyetçi Cephe Government, MSP, CHP, MHP, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Süleyman Demirel
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Koalisyon hükümeti 1960 yılından itibaren Türk Siyasetinde 2002 yılına kadar yer almış bir kavramdır. Bu süre içerisinde sıkça yaşadığımız durum koalisyon olgusudur. Kısa süreli şekilde sıkça hükümetler değişmektedir. Hükümet Sisteminin değişmesi ile birlikte yeniden koalisyonlu günlere dönme ihtimalimiz düşüktür. Parlamenter sistemde görülen koalisyon hükümetlerinde yeterli oy alınamadıktan sonra partiler kendi aralarında görüşme sağlar ve uzlaşım olan partiler hükümet kurmak için anlaşılır. Genellikle bu tarz hükümetlerin ömrü diğer ülkelerde uzun süreli olabilirken ülkemizde bu durum söz konusu değildir. Partilerin bir araya gelmesiyle kurdukları koalisyon hükümetleri, partilerin fikirleri uyuşmaması sonucu genellikle kısa süreli olmasına neden olmaktadır. Sürekli hükümet değişimi olması ülke için zor zamanlara neden olmaktadır. İstikrarı bir türlü sağlayamayan hükümetler genelde politikalarını eksik veya hatalı şekilde sürdürmektedir. Bu durum kurulan koalisyon hükümetleri içinde geçerlidir çünkü; hükümeti oluşturan partilerde tek bir karar çıkması genellikle nadir görülen bir durumdur. Kısa süreli iş birlikleri sonucu partiler bir araya gelebilmektedir. Bu durum karşısında vatandaş sürekli değişen hükümetler sonucu gergin bir ortamda bulunmaktadır. Ülke iç ve dış ekonomisine olumsuz sonuçlar olmasına neden olmaktadır. Bu şekilde devam ettiği için partisel tartışmalar halka da yansımaktadır. 1980 yılında yaşanan darbe ile sağ sol kavgasının çıkmasının temelinde yatan düşünce de bu durumdur. Bu amaçla bu çalışmada koalisyon olgunun detaylı incelenmesini ele alacağız. İncelenen kavram neticesinde koalisyon hükümetlerinin hangi şekilde ortaya çıktığı ve ülkemizde yaşanılan koalisyon hükümetlerinin ele alınması ve her dönemin şartlarının incelenmesine yer verilmektedir. Bu çalışma sonucunda Türk Siyasetinde yer alan koalisyon hükümetlerinin izlediği süreçleri, yapılan politikaları bu dönemler ekseninde ele alınmaktadır. 1961 yılından 2002 yılına kadar olan koalisyonlar ortalama iktidarda kalma süresi 8 aydır. Bu çalışmada koalisyon hükümetlerinin yönü açısından başarısı değerlendirilecektir. iv Bu konu etrafında ilk bölümde koalisyon kavramı, hükümetleri oluşum aşaması ve koalisyon yönetiminde yaşanılan zorluklara yer verilmektedir. İkinci bölümde ise; ilk 1961 yılında kurulan koalisyon hükümeti ve akabinde kısa süreli kurulan diğer koalisyon hükümetlerinden bahsedilmiştir. Kurulan hükümetler döneminde yaşanılan durular, ekonomi başta olmak üzere ülke politikaları, partilerin kendi arasındaki uyum, koordinasyon ve hükümetlerin sona erme durumları ele alınmaktadır. Ana konumuzdan bahsedilen üçüncü bölümde ise; 1971 yılında yaşanan muhtıradan sonra hükümet düştüğü halde siyasette rol almaya devam etmiştir. 1973 yılıyla başlayan koalisyon hükümetleri 1980 darbesine kadar devam etmiştir. 1975-1978 yılları arasında kurulan 2 Milliyetçi Cephe Hükümetlerinin AP,MSP,CGP,MHP partilerinden oluştuğu, isim fikrinin ortaya çıkışı, partilerin nasıl anlaştığı veya ne gibi sorunlar yaşadığı, dönem boyunca yaşanılan olaylar, hükümetlerin aldığı tedbirler, hükümetlerin uyguladığı politikaların detayları ve sona erme durumları ele alınmıştır. Zor bir dönemde kurulan Milliyetçi Cephe Hükümetleri bu dönemde başta komünizm olmak üzere öğrenci eylemleri ve grevler ile bu dönem sancılı geçmiştir. Dönemin en uzun süreli koalisyonu 1975 yılında kurulan 1. Milliyetçi Cephe Hükümeti olmuştur. 1977 yılına kadar varlığını sürdürmüştür. Sonuç bölümünde ise tüm konular kısaca ele alınmış ve koalisyon hükümetlerinden bahsedilerek Milliyetçi Cephe Hükümetleri hakkında çıkarım yapılmıştır. Bu sürenin ortaya çıkardığı sonuca göre koalisyon hükümetleri yönetim açısından başarılı bir dönem olması ülkemiz adına uygun görülmemektedir. Anahtar Kelimler: Koalisyon Hükümetleri, Milliyetçi Cephe Hükümetleri, 1975-1978 yılı Siyasi Hayatı, CHP, AP, MSP ,MHP, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit, Süleyman Demirel
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Coalition government is a concept that has taken place in Turkish politics from 1960 until 2002. The situation we frequently experience during this period is the phenomenon of coalition. Governments change frequently for short periods of time. With the change of the Government System, we are unlikely to return to the days of coalition. In the coalition governments seen in the parliamentary system, after not getting enough votes, the parties negotiate among themselves and the parties with consensus are agreed to form a government. While the life of such governments may be long in other countries, this is not the case in our country. The coalition governments formed by the coming together of the parties usually cause short-term as a result of the disagreement of the parties' ideas. The constant change of government causes difficult times for the country. Governments that cannot provide stability generally maintain their policies incompletely or incorrectly. This is valid for the coalition governments formed because; It is usually rare for the parties that make up the government to make a single decision. Parties can come together as a result of short-term cooperation. In the face of this situation, citizens are in a tense environment as a result of constantly changing governments. It causes negative consequences for the domestic and foreign economy of the country. Since it continues in this way, the party debates are also reflected in the public. This is the thought underlying the emergence of the right-left fight with the coup in 1980. For this purpose, in this study, we will examine the coalition phenomenon in detail. As a result of the concept examined, how the coalition governments emerged and the coalition governments experienced in our country and the conditions of each period are examined. As a result of this study, the processes followed by the coalition governments in Turkish Politics and the policies made are discussed in the axis of these periods. Coalitions from 1961 to 2002 vi averaged 8 months in power. According to the result of this period, it is not considered appropriate for our country to be a successful period in terms of coalition governments administration. In the first part, the concept of coalition, the formation of governments and the difficulties experienced in coalition management are given. In the second part; The first coalition government established in 1961 and then other short-term coalition governments are mentioned. The situations experienced during the established governments, the country's policies, especially the economy, the harmony between the parties, the coordination and the termination of the governments are discussed. In the third part, which is mentioned about our main subject; Although the government fell after the memorandum in 1971, it continued to play a role in politics. Coalition governments that started in 1973 continued until the 1980 coup. The 2 Nationalist Front Governments established between 1975-1978 consisted of AP, MSP, CGP, MHP parties, the emergence of the idea of the name, how the parties agreed or what problems they had, the events experienced during the period, the measures taken by the governments, the details of the policies implemented by the governments and the termination. situations are discussed. The Nationalist Front Governments, which were established in a difficult period, have passed through this period with student protests and strikes, especially communism. The longest lasting coalition of the period was the 1st Nationalist Front Government established in 1975. It continued to exist until 1977. In the conclusion part, all the issues were briefly discussed and inferences were made about the Nationalist Front Governments by mentioning the coalition governments.