Okulöncesi öğretmen adaylarının içsel motivasyonlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examining the prospective preschool teacher's intrinsic motivations by the means of several variables
  1. Tez No: 443521
  2. Yazar: KADİFE KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAVUŞ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Motivasyon, İçsel Motivasyon, Motivasyon, Okul Öncesi Öğretmen Adayı, Academic motivation, Internal motivation, Motivation, Prospective preschool teacher
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Akademik içsel motivasyon, eğitim söz konusu olduğunda öğretim etkinliklerinin amacına ulaşmasında veya akademik başarı ya da başarısızlığın nedenini anlamada hem eğitimciler hem de öğrenciler ve aileler açısından çok önemlidir. Öğrencilerin öğrenme istekliliği farklı kaynaklardan veya değişkenlerden etkilenebilir. Okul öncesi öğretmen adayları ile yapılan bu araştırmada çeşitli demografik değişkenlerin akademik içsel motivasyonla (AİM) arasında ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Öncelikle aslı Deci ve Ryan (1985) tarafından hazırlanan, Uyulgan ve Akkuzu (2014) tarafından geçerlilik ve güvenirliği sağlanarak Türk kültürüne uyarlanan AİM ölçeğine ulaşılmış, gerekli izinler alındıktan sonra ölçek hazır hale getirilmiştir. Araştırma, 2015-2016 bahar yarıyılında Marmara Bölgesi, İstanbul il merkezindeki kamu ve vakıf Üniversiteleri bünyesinde bulunan, Eğitim Fakültelerinin, Okul Öncesi Eğitimi bilim dalında (1.2.3.4. sınıflarda) okumakta olan 642 okul öncesi öğretmeni adayları ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma ilişkisel tarama modelinde yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak AİM Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Bu araştırmada öğretmen adaylarının AİM düzeylerinin cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, gelir düzeyi, akademik not ortalaması, barınma ortamı, öğretmen olma istekleri vb. bağımsız değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı belirlemek için betimsel istatistik, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü Anova, Tukey testi % ve frekans değerleri kullanılmıştır. Araştırma sırasında uygulanan istatistiksel analizler için SPSS istatistik programlarından faydalanılmıştır. Çalışmada ölçeğin güvenirlik analizi için Cronbach alfa katsayısına bakılmıştır. Değişkenlerin normal dağılım gösterip göstermediğini anlamak için Kolmogrow Smirnov testi uygulanmış, değişkenler normal dağılım gösterdiği için parametrik testler uygulanmıştır. Akademik içsel motivasyon ölçeği uzmanlık, başarısızlık korkusu, sosyal kabul ve başarı gereksinimi adı altında dört boyuttan oluşmaktadır. Sonuçlar incelendiğinde öğrencilerin AİM'lerinin cinsiyet, yaş, barınma ortamı ve baba eğitim seviyesi arasında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Sınıf seviyesi, akademik not ortalaması, öğretmen olma istekleri, üniversite türü, anabilim dalı tercih bilinci, anne eğitim düzeyi, anne-babasının öğretmen olma düzeyi ve sosyo ekonomik düzey arasında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Bunun yanında orta veya yüksek seviyede akademik içsel motivasyonu olan bir okul öncesi öğretmen adayının ileride bu mesleği yapacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Analyzing of the Academic Internal Motivations of Prospective Preschool Teachers with Using Several Variables in Different Perspectives Academic internal motivation has great importance to reach the aim of the activities of students, their families and instructors to understand the reason of success or failure. Willingness to learn of students is affected by different sources or variables. In this study, the relation between internal and external variables and academic internal motivation (AIM) of prospective preschool teachers was searched with the aim of finding if demographic variables have effect on academic internal motivation. Firstly, the AIM scale which developed by Deci and Ryan (1985) was adapted to Turkish culture properly by ensuring its reliability and validity. After essential permissions were taken, the scale was prepared and promoted with personal information form. The research was carried out in 2015-2016 spring term in Marmara Region. The study was implemented with 642 prospective preschool teachers studying on preschool education (including 1.,2.,3.,4. classes) in Faculties of Education combining to public and private universities in the center of Istanbul. Research was carried out according to relational screening model. The AIM scale and personal information form were used to collect the data. To determine the differentiations based on independent variables according to the AIM levels of prospective preschool teachers (gender, age, class level, the rate of academic grade, the environment of sheltering, willingness of being instructor etc.) descriptive statistics, independent samples t-test and one-way ANOVA, Tukey, and frequency values were used. In this research, SPSS program were used for statistical analysis. And also Cronbach's alfa reliability coefficient was used to analyze the reliability of the scale. Kolmogrow Smirnov test was used to determine variables normality distribution. The scale of academic internal motivation is consisting of four dimensions; expertness, the fear of failure, social acknowledgment and the need of success. The results determined that there is no meaningful difference between the AIM's of the student's gender, age, the environment of sheltering and the education level of father. On the other side there is a meaningful difference between the level of class, the rate of academic grade, the willingness of being instructor, type of university, the awareness of choosing the department, the level of mother's education, the size of being teacher by mother and father and socio-economic level. Moreover, another result was reached that prospective preschool teacher who has medium or high academic motivation will choose this job in future.