Japon kimonolarının geçmişten günümüze etkileri
The impact of Japanese kimonos throughout history
- Tez No: 443539
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİM ENGİN AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kimono, Asya, Japonya, Giysi, Form, Teknik, Kimono, Asia, Japan, Cloth, Form, Technique
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Her milletin özünü oluşturan geleneksel bir kıyafeti vardır. Bu kıyafetler toplumların sanatlarını, kültürlerini ve yaşanan tüm geçmişi üzerlerinde taşır. Sanat ve kültürlerin oluşumu ise toplumlar arası etkileşimle olur. Eski tarihlerde insanlar, savaşlar ve ticaret yolu ile pek çok farklı bilgiyi ve malzemeyi kendi kültürlerine katmış ve bunların birikimleri yeni biçimlerin oluşumuna yol açmıştır. Japonların özünü oluşturan Kimono giysisi de neredeyse tüm Asya'nın etkisini üzerinde taşımaktadır. Aslında Asya ülkelerinin tamamı birbirinden etkilenmiştir, fakat giydikleri giysiler hiçbir zaman birbirinin aynısı olmamıştır. Asya geleneksel kıyafetleri kendi içlerinde ayrılsa da karakteristik yapıları birbirine benzer. Örneğin yapısal olarak en belirgin özelliği olan ön açıklığı farklı tarzlarda birbirini anımsatmaktadır. Renk ve desen bakımından Japonya yakın çevresi ele alındığında göze çarpan karakteristik özellikler toplumların kimliklerini ortaya koymaktadır. Kimonolar da derine inildiği taktirde Moğol, Çin ve Kore esintilerini bünyesinde hissettirir. Japonlar öğrendiği her şeyin üzerine bir şey katarak onu geliştirir ve yeni bir şey haline getirir. Kimonoların ve Japon insanının farklılığı bundan kaynaklanır.Japon Kimonoları etkilenerek oluşturulmuş olsa da geçmiş dönemlerde Avrupa giyim sanatını etkileyebilmiştir. Günümüz modasında da pantolon, ayakkabı ve sezonluk üst giysi olarak stilizasyonları göze çarpmaktadır.
Özet (Çeviri)
All nations have traditional dresses deeply rooted in their national history. These dresses reflect their arts, cultures and events happened in the past. On the other hand, the formation of art and culture occurs as a result of the interaction between communities. People integrated different knowledge and materials into their culture through wars and trade in the past and this accumulation resulted in the emergence of new forms. Kimono constituting the core of the life of Japanese people reflects almost all impact of Asia. Actually all Asian countries have influenced each other, but their dresses have not followed the same path. Although traditional Asian dresses are different from each other, their characteristics are similar. For example, one of the distinct features of Kimono – the décolleté in the front – implies each other in different styles. When the immediate surroundings of Japan are considered in terms of color and pattern, distinct characteristics reveal the identities of commonities. When kimonos are deeply analyzed, it is seen they reflect Mongol, Chinese and Korean characteristics. Japanese people put everything they learn upon the others, develop them and turn them into new things. The difference of Kimonos and Japanese people stems from this.Although Japanese Kimonos were formed as a result of influences, they had impact on European dressing culture and art in the past. Today, it is seen that there are new stylizations in the form of trousers, slippers and seasonal overdresses etc.