Tükenmişlik ve örgüte bağlılık arasındaki ilişki: İstanbul'da özel bir hastanede sağlık bakım hizmetleri çalışanları üzerine bir araştırma
The relationship between burnout and organizational commitment: A research on private sector health workers
  1. Tez No: 443540
  2. Yazar: YONCA YAVUZ AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA DENİZ BÖRÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Sağlık Çalışanı, Tükenmişlik, Organizational commitment, Health Care Professional, Burnout
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma özel sağlık kuruluşlarında görevli olan sağlık çalışanlarının tükenmişlik düzeyleriyle örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi için gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda İstanbul ilindeki özel sağlık kuruluşlarından 156 kişiyle görüşülmüştür. Veriler anket yöntemiyle elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler SPSS 16.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler neticesinde tükenmişlik düzeyi altboyutlarıyla örgütsel bağlılık altboyutları arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çalışma neticesinde aynı zamanda tükenmişlik ve altboyutlarının örgütsel bağlılık ve altboyutları üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the relationship between organizational burnout levels and organizational commitment of the health professionals working in private health institutions. For this purpose a total of 156 health professionals working in private health institutions in Istanbul were interviewed. The data were obtained with questionnaire method. Maslach Burnout Inventory and Organizational Commitment Scale were used for data collection. The data obtained from the scales were analyzed with SPSS 16.0 package program. As a result of the statistical analyses it has been found that there is a statistical significant and negative relationship between organizational burnout/sub-dimensions and organizational commitment/sub-dimensions. In addition it has been found that burnout and its sub-dimensions have significantly explained the organizational commitment and its sub-dimensions.