Aile içi şiddete maruz kalarak boşanmış kadınların yaşam deneyimleri
Life experiences of women who are exposed to domestic violence
- Tez No: 443556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM CANKURTARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Domestic violence, divorced women, feminist social work
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmanın amacı aile içi şiddete maruz kalarak boşanmış kadınların evlilik öncesinden boşanma sonrası sürece kadar olan şiddet deneyimlerini, şiddetle baş etme stratejilerini, yasal prosedürlere başvuru süreçlerini ve kadınların üzerindeki ataerkil ideolojinin etkilerini ortaya koymaktır.Bu amaç doğrultusunda nitel yöntemle yapılan araştırma, görüşmelere katılan 13 imam nikahıyla ve/ya resmi nikahla boşanan kadından 1 ile 2 saat arasında gerçekleştirilen derinlemesine görüşme yöntemiyle şiddet öyküleri alınmıştır. Kadınların şiddet deneyimlerinin analizi tematik kodlama ve veri analizi kullanılarak MAXQDA 11 ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmaya göre, evlilik sürecinde şiddet deneyimi olan kadınların, (eski) eşlerinden ve çevrelerinden boşanma sonrasında da şiddete maruz kaldığı ortaya çıkmıştır. Sosyal destek sisteminden yoksun olan boşanmış kadınların refah seviyelerinin düşük olduğu, yoksulluğu derinden yaşadıkları bu araştırmada ortaya çıkan bir başka sonuçtur. Eğitim seviyesi yüksek kadınlar şiddeti yasal mercilere taşıma noktasında eğitim seviyesi düşük kadınlara göre daha bilinçli davranmışlardır. Araştırmaya katılan kadınlar, evlilik süresince bir çalışma deneyimine sahip olmamalarına rağmen, boşanma sürecinde ve sonrasında iş hayatına katılmışlardır. İmam nikahıyla boşanmış kadınların resmi nikahla boşanmış kadınlara göre daha savunmasız olduğu çıkan sonuçlar arasındadır. Kadınlar evlilik süresince çeşitli baş etme stratejileri kullansalar da boşanma süreci ve sonrasında yoğunlukla yeniden evlenme, psiko-sosyal destek alma ve annelik gibi baş etme stratejilerini kullanmışlardır. Çocuklukta şiddete tanık olan/maruz kalan kadınların şiddete karşı toleranslı olup boşanmayı ertelediği ortaya çıkmıştır. Son olarak, geleneksel değerlerle yetişen kadınların haklarını bilmemelerinin yanı sıra susma kültürünün de etkisiyle deneyimledikleri şiddeti paylaşmada çekimser davrandıkları sonucuna varılmıştır. Bu açıdan, bu araştırmada toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ataerki-güç-iktidar üçgeni göz önünde bulundurularak, feminist sosyal hizmet ve aile içi şiddet boşanmış kadınlar ekseninde sistemin eksikliklerini tamamlayıcı, kadının ihtiyaçlarını ortaya çıkaran ve gideren politika önerileri sunmuştur. Anahtar Sözcükler; Aile içi şiddet, boşanmış kadın, feminist sosyal hizmet.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to understand the life experiences of divorced women exposed to domestic violence from pre-marriage to post-divorce period, to understand their coping strategies with violence, and to identify the application process for legal procedures and the effects of patriarchal ideology.In line with this purpose, this research was carried out using a qualitative method with 13 women participants who were divorced under the civil and/or Islamic law. The interviews lasted in between one to two hours and an in-depth interview technique was used to learn their experiences with violence. The information was explored by thematic coding and the data analyzed using MAXQDA 11 program. According to this study of women who had received violence from their spouse and/or family while married, it has been found that violence instances have still occured after divorce. It has been found that divorced women who are from backgrounds without sufficient social support system have a decreased welfare and poverty level. Highly educated women are more sucessful at helpseeking in legal affairs. Women who had never before experienced working during their married lives, obtained jobs during their divorce procedures and after divorce. Women who married Islamic law, were found to be more vulnerable and exposed to those who are married under civil law. It has been noticed that several coping strategies were used in the post-divorce period such as re-marriage, psychological counselling and being a mother. The study shows that women who were exposed to and/or witnessed abuse during childhood, were more likely to display tolerance towards their violent partner in the marriage and postpone the divorce. Finally, women who were brought up with traditional values were more unlikely to voice their experiences because of a 'silence culture' and lack of information about their rights. Under the framework of the patriarchy-power-control triangle and gender inequality, this study which is based on feminist social work, domestic violence and divorced women experiences, has highlighted some political suggestions to complement the social system, emphasize and meet the needs of women.