Bankacılık sektöründe kişilik özellikleri, yöneticiye güven ve tükenmişlik ilişkilerinde aracılık rolleri
İntermedi̇ary roles between personal trai̇ts, trust to the manager and burnout i̇n banki̇ng sektor
  1. Tez No: 443597
  2. Yazar: HALİME SEMRA TURGUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM KOŞE DEMİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, yöneticiye güven, aracılık rolü, tükenmişlik, Personality, trust to the manager, mediating role, burnout
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada banka çalışanlarının yöneticilerine karşı güven duygusunun kişilik özellikleri ve tükenmişlik ilişkisinde aracılık rolü ile tükenmişlik duygusunun kişilik özellikleri ve yöneticiye güven ilişkisindeki aracılık rolü araştırılmıştır. Kişilik dışa dönüklük, nevrotiklik, psikotiklik boyutlarda, yöneticiye güven duygusal ve bilişsel boyutlarda , tükenmişilik, duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma, kişisel başarıda düşme hissi boyutlarıyla incelemiştir. Araştırmaya, özel bankaların İstanbul'da bulunan 175 aktif çalışanı katılmıştır. Katılımcıların 114 adedi kadın 61 adedi erkektir. Araştırmada demografik bilgi formu, Eysenck kişilik ölçeği, yöneticiye güven ölçeği, Maslack tükenmişlik ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kişilik özelliklerinin yöneticiye güven ile birlikte tükenmişlik üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Yöneticiye güvenin tükenmişlik ve kişilik özellikleri üzerinde zayıf bir aracılık rolünün varlığı ve tükenmişliğin yöneticiye güven ile kişilik özellikleri arasında kuvvetli bir aracılık rolü olduğu yapısal eşitlik modeli yöntemi ile analiz edilerek tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The mediating role of the trust of the bank employees to the managers regarding the personality traits and trust of the bank employees and burnout has been researched. Moreover the role of burnout has also been analyzed regarding the personality traits and trust to the manager.Personality has been researched within different aspects including; extraversion, neuroticism, dimensions of psychosis. Trust to manager has emotional and cognitive aspects. Apects of burn-out are; emotional burn-out, desensitization and lack of personal success feeling. The number of employees - of private banks- who participated in this research is 175; composed of 114 women, 61 men. Demographic information form, Eysenck personality scale, McAllister confidence to manage scale, Maslack burnout scale was used for the research. As a result, It's seen that personality traits have been effective on burnout and trust to the manager. It's been observed that the trust to the manager has effect on the relationship with personality traits and burnout. Instead by analyzing using the structural equality method it's proved that burnout has a strong mediating role regarding the personality traits and the trust of the bank employees to their managers.