Döviz ve forex piyasaları işlemleri: Türkiye ekonomisi uygulaması
Foreign exchange and forex markets transactions: İmplementation on Turkey's economy
  1. Tez No: 443596
  2. Yazar: AYDIN KARAMEHMET
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz Piyasası, Forex Piyasası, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi, Döviz Tevdiat Hesabı, Foreign Exchange Market, Forex Market, Multiple Linear Regression Analysis, Foreign Exchange Deposit
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Döviz ve Forex piyasalarında yatırımcıların yatırım kararı almasında en önemli göstergelerden biri döviz kuru hareketliliğidir. Bu piyasaların gelişmesi ve bu gelişimin istikrar kazanması yatırımcıların yatırımı ile mümkündür. Yatırımcılar, yatırım yapacağı piyasayı etkileyen faktörleri göz önünde tutarak yatırım yaparlarsa daha sağlıklı yatırım kararları alacaktır. Döviz ve forex piyasalarında dalgalanmalara sebep olan faktörlerin belirlenmesi, yatırım tercihini bu piyasalardan yana kullanan yatırımcılar için büyük önem taşımaktadır. Bu tezin amacı; Döviz ve Forex piyasalarını tüm özellikleri ile açıklayarak, bu piyasalardaki işlem hacimlerine hangi faktörün ne derece etki yaptığını belirlemektir. Döviz ve Forex piyasalarını etkileyen Makro faktörler ele alınmıştır. Ayrıca bu faktörlerin etkisinin ölçülmesi amacıyla ''Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi'' yöntemi kullanılarak iki adet uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Foreign Exchange rate movement is one of the most important indicator for invetors' decision to invest in the Foreign Exchange and Forex markets. The development of this market and gaining stability of this progress is possible through the investment of the investors. If investors invest keeping in mind the factors affecting market, will make more healthy investment decision. It is of great importance for investors, investing these markets, determination of factors what causes volatility in Foreign Exchange and Forex market. The aim of this thesis is, explaining all features of the Foreign Exchange and Forex market, determining factors influence to what extend trading volumes of Foreign Exchange and Forex markets. Macro and micro factors which affect the Foreign and Forex markets are dealt with. Two applications were also made using the method of 'Multiple Linear Regression Analysis' to measure the impact of these factors.