Öfke ruminasyonunun çalışanların duygusal bağlılığına etkisi
The effect of the anger rumination on the emotional commitment of the employee
  1. Tez No: 443598
  2. Yazar: DOĞAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU GÖZÜKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Öfke, Öfke Ruminasyonu, Örgütsel Bağlılık, Duygusal Bağlılık, Anger, Anger Rumination, Organizational Commitment, Emotional Commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Her türden olumsuz düşüncenin birey tarafından sürekli bir şekilde içsel olarak tekrarlanması anlamına gelen ruminasyon kavramı, özellikle öfke ile birleştiğinde, yani birey sürekli olarak öfkeyi veya öfkeyi tetikleyici duygular içinde olduğunda, aile ilişkilerinden iş ilişkilerine kadar sosyal hayatın her anında çeşitli tepkiler geliştirmekte ve bu tepkiler genellikle olumsuz olmaktadır. Yapılan araştırmaların bazılarında, öfkenin çalışma hayatında bazen ilerletici etkileri görülse de, genellikle negatif bir duygu olan öfkenin sonuçları da negatif olmaktadır. Sürekli öfke durumu yaşayan insanlar bu durumlarını genellikle işyerinde gizlemeye çalışsalar da, bazı durumlarda öfkeye engel olunamamakta ve bu durum örgütsel yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmada çalışanların yaşadığı öfke ruminasyonunun, genelde örgütsel bağlılıklarını, özel de ise örgütsel bağlılığın duygusal yönüne olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, nicel araştırma teknikleri kullanılarak çalışan bireyler üzerinde anket çalışması yapılmış ve öfke ruminasyonunun çalışanların bağlılığına olan etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Having the meaning the continual internal repetition of all kinds negative thoughts, the concept of rumination create mostly various negative reactions at any moment of social life from family relations to business relation when it combine especilly with anger and anger-triggering emotions. In some of the researches eventhough the anger has sometimes advancing effect in the working life as the anger is a negative emotion it has negative effects too. People who live in constant anger often try to hide these situations in the workplace, but in some cases they can not be prevented from being angry and this affects organizational life negatively. In this study, the effect of the anger rumination of the employees to the organizational commitment in general and the effect of the organizational commitment on the emotional orientation in the privacy were examined. For this purpose, by using quantitative research technique, a questionnaire study was conducted on the employees an the effects of anger rumination on employees commitment were examined.