Nondominant hemisfer infarktı olan hastalarda deyimleri ve simgesel şekilleri anlama
Idiom compherension and icon recognition in patients with nondominant hemisphere infarction
- Tez No: 443660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE PETEK BİNGÖL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Nondominant hemisfer, lisan, deyim, simge, emoji, Nondominant hemisphere, language, idiom, icon, emoticon
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Beynin nondominant hemisferinin görsel-uzaysal ve en üst düzey, betimleyici lisan fonksiyonlarında belirleyici rolü olduğu bilinmektedir. Bu çalışma ile günlük hayatta sık sık karşımıza çıkan deyimler ve simgesel şekillerin anlaşılmasında serebral hemisferik organizasyon açısından korelasyon var mı sorusuna cevap aranmıştır. Çalışmamız, prospektif bir vaka-kontrol çalışması şeklinde düzenlenmiş olup nondominant hemisfer infaktlı 31 hasta ve demografik açıdan bunlarla eşlenmiş 31 kontrol deneğini kapsamaktadır. Çalışmamızda sağ hemisfer hasarında gerek deyim, gerekse simgeleri tanımada sorun olduğu ve bunların birbiri ile korelasyon gösterdiği saptanmıştır. Deyimleri anlama konusunda literatürde çalışma sayısı oldukça fazla olmasına karşın, simge tanıma konusundaki çalışma sayısı çok daha azdır; deyim ve simge tanımanın korelasyonunu araştıran bir çalışmaya ise rastlanmamıştır. Çalışmamız, bu korelasyonu araştıran ilk çalışmadır. Ülkemizde ise ne simgesel şekil tanıma, ne de deyim anlama ile ilgili bir hastalar üzerinde yapılmış bir çalışma ve bu işlevleri değerlendirmede kullanılabilecek bir test bulunmamaktadır. Çalışmamız, bu konuda yapılmış ilk Türkçe çalışma olup bir Türkçe test bataryasının da ön çalışması niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
It is known that nondominant cerebral hemispher has a unique role in visual-spatial functions and nonliteral language processes. In this study, we try to answer the question if there is any corellation in cerebral hemispheric organisation of idiom and icon recognition. The sudy is designed as a prospective case-control study, including 31 patients with nondominant hemisphere infact and demographically matched 31 healthy controls. We found that in nondominant hemsphere infarcts, there are deficits in understanding of both the verbal idioms and the visual symbols and there is a positive correlation between them. In medical literatüre, although there are substantial number of research about understanding of idioms, the studies about icon recognition is limited and we are not aware of any research about the correlation of the understanding of the idioms and visual symbols. This sudy, to our knowledge, is the first one that looks at this correlation. We also are not aware of any study on patient population in Turkish that focuses on understanding of either the idioms or the icons and Turkish tests to evaluate these functions are not available. This study is the first one in Turkish literature aiming to evaluate understanding of idioms and icons in nondominant hemisphere infarcts and will constitute the pilot study of a Turkish test battery to evaluate these functions