Seyirci davranışlarının profesyonel tenisçiler tarafından algılanma düzeyi
Perception level of spectator behaviours by professional tennis players
  1. Tez No: 443703
  2. Yazar: ARİF SATICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, profesyonel, seyirci, tenis, Motivation, professional, spectator, tennis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı seyirci davranışlarının profesyonel tenisçiler tarafından algılanma düzeyinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Yaşları 15-40 arası 165 profesyonel Türk tenisçiye araştırmacı tarafından geliştirilen anket uygulatılmıştır. İstatistiksel işlemlerde tek yönlü varyans analizi, T-testi ve Ki-kare testleri uygulanmıştır. Bulgular: Erkeklerin ortalama yaşları 16.83 yıl ve kadınların 14.91 yıldır. Profesyonel tenisçilerin, seyircilerden olumlu ve olumsuz etkilenme yönündeki değerlendirme puanlarında yaşa, anne ve baba eğitim durumuna, gelir durumuna, öğrenim durumuna, klasman durumuna göre; olumlu etkilenme yönünde cinsiyete göre; olumsuz etkilenme yönünde milli olma ve seyirciler arasında özel birisi olma durumuna göre anlamlı bir farklılık saptanmamış (p>0,05), olumlu etkilenme yönünde milli olma ve seyirciler arasında özel birisi olma durumuna göre; olumsuz etkilenme yönünde ise cinsiyete göre anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p0,05). Sonuç: Seyircinin teniste maçı kazanma yönünde etkisi olduğuna kadın sporcular erkeklerden daha fazla inanmaktadır. Hakemlerin sporcuların konsantrasyonlarını azaltmamak için seyircilere sürekli uyarılarda bulunmalarını en aza indirmenin, erkeklerin müsabakalarında kadın ve kadınların müsabakalarında erkek seyircilerin olmasının sporcuların performansını olumlu etkileyebileceğini söyleyebiliriz. Müsabaka anında seyircilerin davranışlarının sporcuları olumsuz etkilememesi için seyircilere bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to analyze how professional tennis players perceive spectator behaviors. Material and Method: A questionnaire developed by the researcher was administered to 165 professional Turkish tennis players between the ages 15 and 40. One way variance analysis, T-test and Chi-square tests were used for statistical analysis. Results: Average age of players was 16.83 years for males and 14.91 years for females. When scores of being positively and negatively affected by spectators were analyzed, no significant difference was found in age, parents' education, income, educational status, classification status and gender in terms of positive effect and in being national team athlete and being liked by spectators in terms of negative effect (p>0,05); significant difference was found in being national team athlete and being liked by spectators in terms of positive effect and in gender in terms of negative effect (p0,05). Conclusion: Female athletes believe more that spectators have an influence in winning. Minimum warnings by referees, female spectators watching male athletes' games and vice versa can influence performance positively. Awareness should be raised in spectators to prevent their behaviors during match from affecting athletes negatively.