Okuler tutulumu olan ve olmayan behçet hastalarında hastalık aktivasyonu ve yaşam kalitesi ile serum GMGB-1, BFGF, VEGF, ICAM-1 düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of HMGB-1, bFGF, VEGF, ICAM1 serum levels with disease activity and quality of life in behçet's disease with or without oculer involvement
  1. Tez No: 443728
  2. Yazar: DENİZ NUR YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, high mobility grup box 1 (HMGB1) protein, vasküler endotelyal growth faktör (VEGF), basic fibroblast growth faktör (bFGF), Behçet hastalığı anlık aktivite formu (BDCAF), Behçet sendromu aktivite ölçeği (BSAS), Behçet hastalığı hayat kalitesi değerlendirme formu (BDQoL), Behçet's disease, high mobility group box 1 (HMGB1), vascular endothelial growth factor (VEGF), intercellular adhesion molecule (ICAM-1), basic fibroblast growth factor (bFGF), Behçet's disease Current Activity Form (BDCAF), Behçet Syndrome Activity Scale(BSAS), Behçet's disease quality of life assessment form (BDQoL)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Giriş: Behçet Hastalığı 1937 yılında oral, genital aftlar ve tekrarlayan üveitlerle seyreden multisistemik bir hastalık olarak tanımlanmıştır. Behçet hastalığının etiyolojisi henüz tam aydınlatılamamıştır ancak hücresel ve humoral immün defektler, genetik kalıtım ve endotelyal hücre disfonksiyonu gibi bir çok faktör rol alır. High-mobility grup box 1 (HMGB1) proteini deoksiribonükleik asit (DNA) onarımı ve replikasyonunu kolaylaştıran ve inflamasyon esnasında makrofaj ve diğer immün hücrelerden salınan intranuclear DNA bağlayıcı proteindir. Ekstrasellüler HMGB1 proinflamatuar sitokinlerin salınımı arttırır bunun yanında latent proanjiogenetik faktördür ve vasküler endotelyal growth faktör (VEGF) ve diğer anjiogenetik faktörlerin üretimini başlatır. Endotelyal hücrelerde büyüme ve göçü destekler, organizasyonu sağlar intrasellüler adezyon molekülü 1(ICAM-1) gibi adezyon moleküllerinin endotelyal hücrelerdeki ekspresyonunu arttırır. Basic fibroblast growth faktör (bFGF) anjiogenik proçesin en potent spesifik pozitif düzenleyicisidir ve VEGF ekspresyonunu arttırarak anjiogenezi tetikler. Bu moleküllerin Behçet hastalığında oküler tutulumla da yakından ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, bu vaka- kontrol çalışmasında Behçet hastaları ile sağlıklı kontroller arasında serum HMGB1, bFGF, VEGF, ICAM-1 düzeylerini karşılaştırmayı ve Behçet hastalarında serum HMGB1, bFGF, VEGF, ICAM-1 düzeylerinin birbirleri ile ve ayrıca hastalık aktivasyonu, oküler ve diğer sistemik tutulumlar , yaşam kalitesi ile olan ilişkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 59 Behçet hastası ve yaş-cinsiyet olarak eşleştirilmiş 25 sağlıklı kontrol grubu alındı. Hastaların hastalık aktivasyonu Behçet Hastalığı Anlık Aktivite Formu (BDCAF) ve Behçet Sendromu Aktivite Ölçeği (BSAS) kullanılarak hesaplanmıştır. Hayat kalitesini değerlendirmek için Behçet hastalığı hayat kalitesi değerlendirme formu (BDQoL) kullanılmıştır. Hasta ve kontrol gruplarında tam kan sayımı, eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) ve C-reaktif protein (CRP) ölçümleri yapılmıştır. Çalışma gününe kadar alikotlar halinde dondurularak saklanan serum örneklerinde HMGB-1, bFGF, EG-VEGF VE ICAM-1 düzeyleri ticari ELISA kitler kullanılarak ölçüldü. Bulgular: Behçet hasta grubunun median serum ICAM-1 değeri 511,0 (çeyreklerarası aralık 449,8-574,7) ng/ml, kontrol grubunun (n=25) median serum ICAM-1 değeri ise 440,9 (çeyreklerarası aralık 411,9-481,2) ng/ml olarak bulunmuştur. Behçet hasta grubu ile kontrol grubu arasında serum ICAM-1 düzeyleri yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p< 0.05). Behçet hasta grubunun median serum VEGF değeri 349,4 (çeyreklerarası aralık 250,9-1119,7) ng/l, kontrol grubunun median serum VEGF değeri ise 788,4 (çeyreklerarası aralık 420,1-1875,4) ng/l olarak bulunmuştur. Aynı zamanda hasta grubunun median serum bFGF değeri 355,8 (çeyreklerarası aralık 247,1-1201,6) pg/ml, kontrol grubunun median serum bFGF değeri ise 757,9 (çeyreklerarası aralık 383,7-2260,5) pg/ml olarak bulunmuştur. Bununla birlikte hasta grubunun median serum HMGB1 değeri 4.38 (çeyreklerarası aralık 3,41-17,01) ng/ml, kontrol grubunun median serum HMGB1değeri ise 8,86 (çeyreklerarası aralık 4,78-22,58) ng/ml olarak bulunmuştur. Behçet hasta grubuna göre kontrol grubu serum VEGF, bFGF, HMGB1 düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur (p< 0.05). Behçet hasta grubunda göz tutulumu olan 29 hasta ile göz tutulumu olmayan 30 hasta arasında serum ICAM-1, VEGF, bFGF ve HMGB-1 düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Ayrıca Behçet hasta grubunda ESH ve CRP ile ICAM-1 arasında orta düzeyde ve çok anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır. BDCAF ve BSAS ile ICAM-1 serum düzeyleri arasında ise düşük düzeyde ancak istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır . Sonuç: Bu çalışmada serum ICAM1 düzeyi Behçet hasta grubunda anlamlı yüksek ve hastalık aktivasyonu ile düşük düzeyde korele bulunmuştur. Bu çalışma serum ICAM1 düzeyi ile hastalık aktivasyonunu karşılaştırırken Uluslar arası kabul gören ölçeklerin kullanıldığı ilk çalışmadır. Sonuç olarak ICAM1 Behçet hastalığı etyopatogenezi ile yakından ilişkilidir ancak hastalık aktivasyonunu göstermede çok kullanışlı olmayabilir. Bununla birlikte sağlıklı kontrol grubunun serum VEGF, bFGF ve HMGB1 değerleri Behçet hasta grubuna göre anlamlı yüksek bulunmuştur. Bu durum serum düzeylerini ölçmek için kullanılan metod, yaş, hastaların daha önce ve halen kullanmakta oldukları ilaçlar ve hasta ve kontrol grubu arasındaki günlük yapılan fiziksel aktivite farklılığı gibi birçok faktörün serum VEGF, bFGF ve HMGB1 değerlerini etkilediğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Behçet's disease (BD) was first described in 1937 as a a multisystemic disease, characterized by cutaneous lesions such as aphthous stomatitis, genital ulcers as well as recurrent uveitis. The pathogenesis of BD is still unknown, however, innate and adaptive immunity and many factors such as genetic inheritance and endothelial cell dysfunction play an important role in the pathophysiology of BD. High mobility group box 1 (HMGB1) was originally discovered as a nuclear deoxyribonucleic acid (DNA) binding protein that facilitates DNA replication and repair and is released extracellularly during inflammation by macrophages and other immune cells. Extracellular HMGB1 increases the release pro-inflammatory mediators. HMGB1 has also been identified to be a latent pro-angiogenic factor in angiogenesis; it has been observed to initiate the production of angiogenic factors, such as vascular endothelial growth factor (VEGF). Extracellular HMGB1 promotes endothelial cell progression and migration and allows the organization of endothelial cells. Moreover, HMGB1 induces the expression of adhesion molecules such as intercellular adhesion molecule (ICAM-1) on endothelial cells. Basic fibroblast growth factor (bFGF) is the most potent and specific positive regulator of the angiogenic process. bFGF promotes angiogenesis by increasing the VEGF expression. It has been thought that these molecules are closely associated with ocular Behçet's disease. Therefore, in this study we aimed to compare the serum levels of HMGB1, bFGF, VEGF and ICAM-1 in BD patients and healthy controls and investigate the relationships of serum HMGB1, bFGF, VEGF, ICAM-1 levels with each other and with disease activity, ocular and other systemic manifestations of BD and quality of life. Materials and Methods: The study population consisted of 59 BD patients and 25 age and sex-matched healty controls . Disease activity of the patients was calculated by using BD Current Activity Form (BDCAF) and Behçet Syndrome Activity Scale(BSAS). And patients were also evaluated with the BD quality of life assessment form (BDQoL). Complete blood count, erythrocyte sedimentation rate (ESR) and C-reactive protein (CRP) were measured in the patient and control groups. The serum samples that were saved until the analysis time were analyzed for HMGB1, bFGF, VEGF and ICAM1 were determined by ELISA. sICAM-1 was determined by a Results: The median (interquartile range (IQR)) serum ICAM1 level was significantly higher in patients with BD (511,0; IQR: 449,8-574,7 ng/ml) than in the healthy controls (440,9; IQR: 411,9-481,2 ng/ml) (p< 0.05). The median serum VEGF level was significantly higher in the healthy controls (788,4; IQR: 420,1-1875,4 ng/l) than in patients with BD (349,4; IQR: 250,9-1119,7 ng/l) (p< 0.05). Furthermore the median serum bFGF level was significantly higher in the healthy controls (757,9; IQR: 383,7-2260,5 pg/ml) than in patients with BD (355,8; IQR: 247,1-1201,6 pg/ml) (p< 0.05). In addition, the median serum HMGB1 level was significantly higher in the healthy controls (8.86; IQR: 4.78-22.58 ng/ml) than in patients with BD (4.38; IQR: 3.41-17.01 ng/ml) (p< 0.05). The serum levels of HMGB1, bFGF, VEGF and ICAM-1 were not significantly different in 29 BD patients with ocular involvement compared to those 30 without. Moderate and very significant positive correlation was observed between serum ICAM-1 levels and ESR and CRP in patients with BD. Also, weak positive, statistically significant correlation was observed between serum ICAM-1 levels and BDCAF and BSAS. Conclusions: We demonstrated that serum ICAM1 levels were significant¬ly elevated in patients with BD and weakly corelated with disease activity . This is the first study that compares the serum ICAM1 level with internationally accepted disease activity scale. In conclusion, our study indicates that ICAM1 is closely related to the pathophysiology of BD, however, this relationship is not sufficient to disease activity in BD. Moreover, we found that serum VEGF, bFGF and HMGB1 levels were significantly higher in healty controls than patients with BD. These results show that factors such as measurement method, patients' age and medications and differences in daily physical activities can modify serum VEGF, bFGF and HMGB1 levels.