Tubo-ovaryan abseler klinik özellikleri, risk faktörleri ve tedavilerinin retrospektif değerlendirilmesi
Clinical caresteristics, retrospective evaluation, risk factors and treatments of tubo-ovarian abscess
  1. Tez No: 443789
  2. Yazar: EMIN HAGVERDIYEV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE ERDEM TAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi Tedavi, Pelvik İnflamatuar Hastalık, Tuboovaryen Abse, Medikal Tedavi, Tuboovarian Abscess (TOA), Pelvic Inflammatory Disease (PID), Medical Treatment, Surgical Treatment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Tuboovaryen abse (TOA) tanısıyla tedavi edilen hastaların klinik ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi ve tedavi yöntemleri ile tedavi sonrası komplikasyonların araştırılmasıdır. Metod: Bu retrospektif analiz 2005-2016 yılları arasında Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Tuboovaryen abse tanısıyla tedavi edilen 136 hastayı içermektedir. Çalışmada hastaların demografik özellikleri , risk faktörleri, klinik ve laboratuvar verileri, tedavi yöntemleri ve tedavi sonrası komplikasyonları kaydedilmiştir. Sonuçlar değerlendirilirken p değerinin < 0,05 olduğu durumlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş aralığı 18-65 olup; ortalama değer 40.7 olarak saptanmıştır. Rahim içi araç kullanımı sıklığı % 39'dur. Hastaların vücut sıcaklığı ortalaması 37.2 C, lökosit sayımı ortalaması 14694 m3 /uL, sedimantasyon hızı ortalaması 80.1 mm/saat, C-reaktif protein ortalaması 101.5 mg/L, Ca 125 ortalama değeri ise 30.5 IU/mL olarak tespit edildi. Çalışmaya dahil edilen her hastaya medikal tedaviyi takiben cerrahi tedavi uygulanmıştı. Hastalardan 26'sına (%19.2) laparoskopi 110'a (%80.8) ise laparotomi uygulanmıştı. .Her 2 yöntemin ortalama ameliyat süresi 85 dakika olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Tuboovaryen abse ciddi morbidite ve mortalite sebebi olarak önemini koruduğundan ideal tedavi yöntemi seçilirken hastanın yaşı, klinik özellikleri ve gebelik istemi göz önünde bulunudurulmalıdır. TOA morbiditeyi arttırdığından ve azalmış fertilite oranlarına sebep olduğundan, hastalığın hızlı tanısı , erken tedavi ve medikal tedaviye cevap vermeyen olgularda doğru zamanda cerrahi kararın alınması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The objective of this study was to evaluate the clinical and laboratory outcomes of the patients treated due to tuboovarian abscess (TOA) and to investigate the treatment procedures and after treatment complications. Methods: The retrospective analysis included 136 patients who were treated at Department of Gynecology and Obstetrics of Yıldırım Beyazıt University Medical School due to tuboovarian abscess between 2005 and 2016. Demographic characteristics, risk factors, clinical and laboratory outcomes, treatment procedures, and after treatment complications were recorded. P values < 0.05 was considered as the level statistical significance when evaluating the results. Results: The ages of the patients ranged between 18 - 65 years and the mean age was 40.7 ± 8.6 years. The prevalence of intrauterine device (IUD) use was 39 %. Mean value of body temperature was 37,2 °C; mean leukocyte count was 14694 /uL; mean sedimentation rate was 80,1 mm/ hour; mean high C-reactive protein 101,5 and mean CA125 was 30.5. All of the patients underwent surgical treatment in addition to medical treatment. Twenty six (19.2%) of the patients underwent laparoscopic and 110 (80.8%) patients underwent surgery by laparotomy. Mean duration of surgeries was 85 minutes. Conclusion: Tuboovarian abscess (TOA) remains a serious disease with high rates of morbidity and mortality and thus the ideal treatment modality should be determined based on the age and clinical condition of the patient, and desire for pregnancy. Since TOA leads to high morbidity and decreased fertility rates, a rapid diagnosis of TOA, a prompt initiation of the treatment, and switching to surgical treatment in patients not responding to medical treatment is of prime importance.