Lomber disk hernisi olan hastalarda paravertebral kasların dejenerasyon derecesi ve ikisi arasındaki ilişki
Paravertebral muscle degeneration in patients with lomber disc hernia and the relation between those
  1. Tez No: 443821
  2. Yazar: PIRIL ERBAY ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER AYLANÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber disk hernisi, erektör spina, multifidus, yağlı dejenerasyon, Lumbar disc herniation, erector spinae muscle, multifidus muscle, lipomatous degeneration
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamızda lomber disk hernisi olan hastalarda, lomber disk hernisi ile paravertebral kaslar olan erektör spina ve multifidus kasların yağlanması arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesindeki klinik çalışmalar etik kurulundan onay alındıktan sonra Nisan 2015 ile Nisan 2016 tarihleri arasında beyin ve sinir cerrahisi, nöroloji, ortopedi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniklerinden bel ağrısı, lomber disk hernisi, herniye nükleus pulposus ön tanıları ile lomber MRG için Radyodiyagnostik Anabilim Dalı MRG Ünitesine yönlendirilen 18-64 yaş arası hastaların lomber MRG'leri değerlendirmeye alındı. Bu hastaların içinden vertebra fraktürü, spondilitspondilodiskiti, tümörü, yapısal deformitesi (spondilolistezis, skolyoz, vertebra segmentasyon anomalileri v.b.) olan hastalar ile lomber bölgeden cerrahi geçirmiş olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Vaka grubuna L1-S1 vertebralar arası intervertebral disklerde hernisi olan 205 hasta, kontrol grubuna ise MR incelemelerinde disk hernisi saptanmayan 187 hasta alındı. Hastaların yaş, cinsiyet, herni seviyesi, paravertebral kaslar olan erektor spina kas grubu ve multifidus kasının yağlanması değerlendirildi ve bulgular karşılaştırıldı. Erektor spina ve multifidus kasların yağlanması görsel skala aracılığı ile derecelendirildi. Bulgular ve Sonuç: Vaka grubunda 105 erkek ve 100 kadın, kontrol grubunda 88 erkek, ve 99 kadın hasta bulunmaktadır. Vaka grubunda herniler, ağırlıklı olarak L4-5 ve L5-S1 seviyelerinde saptandı. Vaka ve kontrol gruplarında erektor spina ve multifidus kaslarının yağlı dejenerasyonları arasında anlamlı fark saptanmazken, vaka grubunda erektor spina kas grubunda yağlanma multifidus kas grubuna göre daha fazla saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to describe the relation between lumbar disc herniation and erector spinae and multifidus muscle lipomatous degeneration. Material and Methods: After having approval from Çanakkale Onsekiz Mart University clinical studies ethics comitee, the magnetic resonance imaging studies of the patients who had physical examination in orthopaedics, neurology, neurochirurgy, physical medicine policlinics had evaluated. Their pre-diagnosis was herniated nucleus pulposus or lumbar disc herniation or back pain and age range was between 18-64. Patients who had vertebral fracture, spondylitis-spondylodiskitis, tumours, structural deformities (spondylolistesis, skoliosis, vertebral segmentation anomalies etc.), surgery from lumbar area had been excluded. There was 205 patient in the case group who had lomber disc herniation between L1-S1 vertebraes and in the control group there was 187 patients who had no lomber disc herniation. In the study, patients age, sex, herniation level and erector spinae and multifidus muscle lipomatous degeneration had been compared. Erector spinae and multifidus muscle lipomatous degeneration had been evaluated by visual scala. Results And Conclusion: There were 105 men, 100 women in the case group and 88 men, 99 women in the control group. In the patient group the lumbar disc herniation detected mostly at L4-5 and L5-S1 levels. There was no significant difference between patient and control groups with regard to erector spinae and multifidus muscles lipomatous degeneration. But amongst the patient group the lipomatous degeneration of the erector spinae muscle was higher compared with mulfidus muscle.