Otolog hamstring grefti ile artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu uygulanan hastalarda transtibial ve anatomik tekniğin fonksiyonel sonuçlarının karşılaştırılması
The aim of the study was to assess the clinical and the functional results of patients who had undergone arthroscopic surgery for anterior cruciate ligament reconstruction with an autologous hamstring tendon using the anatomical and transtibial technique
- Tez No: 443822
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRDAL NUSRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Artroskopik ÖÇB rekonstrüksiyonu, Hamstring tendon otogrefti, Anatomik portal tekniği, Transtibial portal tekniği, fonksiyonel Lysholm skoru, Fonksiyonel IKDC skoru, Arthroscopic anterior cruciate reconstruction, Hamstring tendon auotograft, Anatomic portal technique, Transtibial portal technique, functional Lysholm score, Functional IKDC score
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
AMAÇ: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde otolog hamstring tendon otogrefti ile artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu uygulanan hastalarda anatomik ve transtibal tekniğin klinik ve fonsiyonel sonuçlarının değerlendirilmesidir. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmamızda yirmi anatomik teknik ve yirmi hasta transtibal teknik ile yapılan toplam 40 hastanın sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Transtibial ve anatomik yöntem kullanılan hastaların ameliyat öncesi ve sonrası diz eklem hareket açıklıkları, instabilite ve meniskopatiye yönelik fizik muayene testleri not edildi. Fonksiyonel değerlendirmede Lysholm değerlendirme skalası ve IKDC (Uluslararası diz dökümantasyon komitesi) diz değerlendirme formları kullanıldı. Lysholm diz değerlendirme skalasında 95 puan ve üzeri alan mükemmel, 84-94 arasında alan iyi, 65-83 arasında alanlar orta, 64 puan ve altı alanlar kötü olarak değerlendirildi. IKDC diz değerlendirme formunda 85-100 arası normal,70-84 arası normale yakın,55-69 arası anormal ve 0-54 arası puanlar kötü olarak değerlendirildi. BULGULAR: Transtibial teknikte 20 hastanın tamamı erkekti. Anatomik teknikte 15 hasta erkek(%75),5 hasta ise kadındı(%25).Opere edilen hastalarda ortalama yaş TT teknikte 29,2, anatomik teknikte ise 37,4 olarak saptandı. Etyolojide en sık sebep, TT teknikte 15 hastada(%75),anatomik teknikte 11 hastada(%55) spor travması olduğu görüldü.Her iki grupta da başvuru sırasında en sık şikayeti diz ağrısı ve dizde boşalma hissiydi.Rekonstrüksiyon işlemi her iki grupta da otolog hamstring tendon grefti ile gerçekleştirildi.Hastaların son kontrollerinde iki hastada 20 derece fleksiyon kısıtlılığı izlendi. Ekstansiyon kısıtlılığı, hiçbir hastada gözlenmedi. Her iki grupta da hiçbir hastada intraartiküler enfeksiyon ve stablite problemi yaşanmadı. Transtibial teknikle opere edilen hastaların ortalama preop Lysholm skoru 57,5, anatomik teknikle opere edilen hastaların preop Lysholm skoru ise 55 saptandı.Son kontroldeki Lysholm skoru TT grupta 90,95; anatomik grupta ise 91 olarak kaydedildi. Transtibial teknikle opere edilen hastaların ortalama preop IKDC skoru 53,5, anatomik teknikle opere edilen hastaların preop Lysholm skoru ise 52 saptandı. Son kontroldeki Lysholm skoru TT grupta 91,3; anatomik grupta ise 91,5 olarak kaydedildi. SONUÇ: Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonunda amaç anteroposterior stabilitenin yanında rotasyonel stabilitenin de sağlanmasıdır. Transtibial teknik ile anatomik tekniğin fonskiyonel sonuçlarının karşılaştırıldığı çalışmalarda anatomik tekniğin transtibial teknik ile anterior stabilte açısından benzer sonuçlara sahip olduğu ancak rotasyonel stabilite açısından transtibial tekniğe göre daha üstün olduğu belirtilmiştir. Bizim çalışmamızda her iki grup arasında fonksiyonel açıdan benzer sonuçlar ortaya çıkmıştır. Her iki tekniğin kısa ve uzun dönem klinik ve fonksiyonel sonuçlarının karşılaştırıldığı klinik çalışmaların yapılması gelecekte hangi tekniğin tercih edileceğine yol gösterici olacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTİON: The aim of the study was to assess the clinical and functional results of patients who had undergone arthroscopic surgery for anterior cruciate ligament reconstruction with an autologous hamstring tendon using the anatomical and transtibial technique. MATERİAL METHOD: Our study was performed at Çanakkale Onsekiz University Orthopaedic and Traumatology unit. We studied a total of 40 patients retrospectively 20 patients who had undergone surgery with the anatomical method and 20 patients with the transtibial technique (Trans tibial technique). Preop and post-op knee joint range of motion, instability and meniscopathy findings were recorded. Lysholm knee score scale and International Knee Documentation Committee (IKDC) questionaires were used to asses patients. Patients scoring 95 and above on the Lysholm scale were assesed as excellent, a score of 84-94 as good, 65-83 average, 64 and below were considered poor. With the IKDC scoring system patients who scored between 85-100 were considered normal. Those scoring 70-84 were borderline, 55-69 were abnormal and scores between 0-54 were asessed as poor. RESULTS: All patients undergoing transtibial surgery (TTS) were male (20) In the anatomical technique group 15 patients were male(75%) and 5 (25%) patients were female. The average age of patients undergoing TTS was 29.2 and the age for the anatomical technique 37.4. The most common etiology was due to sport trauma 15 patients (75%) in the TT group and 11 patients (55%) in the antomical group. The most common presenting complaint in both groups was joint pain and“giving way”. Reconstruction was bought about by auotologous hamstring tendon transplant in both groups. Two patients with less then 20 degrees of flexion were noted on the last examination. In both groups no extension deficit, intraarticular infection or stability problems were experienced. . In the TTS group the preoperative Lysholm score was 57.5 and 55 in the anotomical technique group. On final postoperative examination the Lysholm score of the TTS group was 90.95 and the anatomical group was 91.The preoperative IKDC score in the TTS group was 53.5, and 52 in the anatomical group with postoperative scores of 91.3 in the TTS group and 91,5 in the anatomical group on final examination. RESULTS: The aim of anterior cruciate ligament reconstruction is to promote anteroposterior stability as well as rotational stability. When comparing functional outcomes of the TTT with the anatomical technique studies have found that although results for anterior stability are similar, with regards to rotational stability the anatomical technique is superior to the TTT. In our study both groups showed similar functional outcomes. We feel that studys comparing short and long term clinical and functional results between the two techniques could lead to a better idea of which tecnique to use.