Acil servise minör kafa travması ile başvuran olgularda new orleans kriterleri ve kanada BT çekim kuralı ile serum bnp düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluotion of serum bnp value in patient who admitted to emegency medicine with minörhead trauma withusing new orlean's criter and canada CT imaging rules
- Tez No: 443829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKHAN AKDUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Brain natriüretik peptid, minör kafa travması, acil servis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Acil servise izole minör kafa travması ile başvuran olguların klinik olarak değerlendirilerek var olabilecek intrakraniyal patolojiyi belirleyebilmek için BT gibi görüntüleme yöntemlerinin uygulanıp uygulanmaması gerekliliği konusunda literatürde kabul gören Kanada ve New Orleans kriterleri ile serum BNP düzeylerinin karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil servisinde prospektif kohort çalışması olarak gerçekleştirildi. İzole kafa travmasıyla acil servisimize 01.04.2016-10.07.2016 tarihleri arasında başvuran 17 yaş üzeri, Glaskow Koma Skoru (GKS) 14-15 olan hastalar alındı. Hastaların demografik, klinik verilerini içeren forma hasta ile ilgili bilgiler kayıt edildi. Her hasta için new orleans ve kanada kriterleri değerlendirildi. İlk başvuru anında intravenöz 3 cc kan örneği alınarak aynı anda yatak başı BNP kiti ile (Alere Triage® BNP Test 98000) serum BNP düzeyi ölçüldü. Pozitif BT görüntülemeleri ile negatif BT görüntülemesi olan olgular ayrı gruplar halinde değerlendirildi. Tüm veriler SPSS 19.0 kayıt edilerek istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular ve Sonuç: 104 hastanın 61'i erkek, 43'ü kadın idi. Minör kafa travması nedenleri arasında yüksekten düşmeler ve trafik kazaları en sıktı. Minör kafa travması olan hastalarda anormal beyin bilgisayarlı tomografi prevalansı %9.7 idi. Klinik değişkenlerden travma nedeni, posttravmatik amnezi, baş ağrısı, bulantı, kusma, glasgow koma skalası skoru ile anormal beyin bilgisayarlı tomografi sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edildi. Yaş ile serum BNP düzeyi korele idi. Minör kafa travmasına maruz kalan hastalarda New Orleans Kriterlerindeki parametre pozitifliği ile Kanada BT çekim kurallarındaki parametre pozitifliği arttıkça serum BNP düzeyinin istatistiksel olarak arttırdığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to comparision serum BNP value and Canadian-New Orleans criteria which are accepted in literatüre for the neccessity of imaging like Computed Tomography to diagnose possible intracranial injury after clinical examinatian on patients who admitted emergency room with isolated minor head trauma . Materials and Methods;This study was performed as prospective cohort with ısolated minor head trauma patients at emergency department of Çanakkale 18 march university medical faculty hospital.In this study,ısolated head tauma patients who older than age of 17 with Glascow coma score (GCS) 14-15 was investigated between 01.04.2016-10.07.2016.Patients demographic and clinical datas was registirated at a standard information form prepared for this study .Each patients were evaluated with New Orleans and Canada criterion .At the beginning of the clinical and laboratory examination,3 cc blood sample was taken with intravenous way and serum BNP value was investigated with bedside BNP measurement(Alere Triage® BNP Test 98000).Cases who have positive CT findings and negative CT findings are evaluated separately.SPSS 19.0 was used to assess difference in outcome. Findings and results;A total of 104 patient whom 61 male,43 female were evaluated during study period.Top two casuses of isolated minor head trauma was falling from height and traffic accident.Prevelance of abnormal CT results was %9,7.There was statistically significant relationship between clinical variable;causes of trauma,posttraumatic amnesia, headache, nausea, vomiting, Glasgow Coma Scale Score and abnormal cerebral computed tomography results.Statistically significant correlation was detected between age and serum BNP value.Statisically,increases of serum BNP level was detected as positive parameter of New Orleans criteria and Canadian CT imaging rules increases. Key Words;Brain natriuretic peptide,minor head trauma,emergency department.