Enterokok izolatlarında ESP, CYLB ve gele virulans faktörü genlerinin belirlenmesi
Investigation of ESP CYLB and gele virulance genes in enterococcus isolates
  1. Tez No: 443877
  2. Yazar: NARCIN MURIQI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enterokok, virulans, esp, gelE, cylB, Enterococci, virulence, esp, gelE, cylB
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Enterokoklar hastane kökenli enfeksiyonlarda sıklıkla izole edilen bakteriler olup oluşturdukları enfeksiyonlara karşı tedavi amaçlı kullanılan antibiyotiklere geliştirdikleri direnç sayesinde hastanelerin önemli sorunları arasında yer almaktadır. Enterokokların en önemli virulans faktörleri arasında hemolizin veya sitolizin (cyl), jelatinaz (gelE), enterokokal yüzey proteini (esp), agregasyon faktörü, MSCRAMM Ace, kapsül hücre duvarı polisakkaritleri, lipoteikoik asit, süperoksitler, seks feromonları, hyaluronidaz, Efa-A, AS-48 ve antibiyotik direnci bulunmaktadır. Bu çalışmada enterokok izolatlarında önemli virulans faktörü genlerin mevcudiyetinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına gelen klinik ve sürveyans örneklerinin rutin incelenmesi sonucunda enterokok olduğu belirlenen 200 izolat kullanıldı. Bu suşlar 91 (biri vankomisin dirençli) E.faecalis, 102 (66'sı vankomisin dirençli) E faecium, 5 E.gallinarum ve 2 E.avium'dan oluşmaktaydı. Bu etkenlerden DNA izolasyonu ve esp, gelE ve cylB genlerini spesifik primerler kullanarak amplifiye eden PCR analizi gerçekleştirildi. Çalışma sonuçlarına göre esp, gelE ve cylB genleri sırasıyla toplam 167(% 84), 52 (%25,5) ve 33 (%16,5) izolatta belirlendi. Her üç geni (esp, gelE, cylB) ihtiva eden izolat sayısı 11 (%5,5) olarak bulundu. Çalışma sonuçları araştırma kapsamındaki enterokokların klinik veya surveyans örneklerinden izole edilme veya vankomisine dirençlilik durumları ayırt edilmeksizin büyük bir bölümünün önemli virulans potansiyeline sahip olduklarının göstermektedir. Bu durum, enterokoklarda başta esp, gelE ve cylB olmak üzere diğer virulans belirleyicilerinin de dikkatle izlenmesinin uygun kontrol ve mücadele yöntemleri için gerekli olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determination of esp, cylB and gelE virulence factor genes of Enterococcus isolates Enterococci, commonly isolates agent from hospital-acquired infections, have growing consideration due to their increasing properties of antimicrobial resistance. The important virulence factors of Enterococcus are hemolysis or cytolysin (cyl), gelatinase (gel), enterococcal surface protein (esp), aggregation factor, MSCRAMM ACE, capsule cell wall polysaccharides, lipoteichoic acid, superoxides, sex pheromones, hyaluronidase, Ef-A, AS-48 and antibiotic resistance. The present study aimed to analyze existence of virulence factor genes of Enterococcus spp. isolates. For this purpose, 200 Enterococcus strains isolated from surveillance and clinical samples in the Microbiology Laboratory of Çanakkale Onsekiz Mart University Hospital were used. These isolates consisted of 91 (one of them is vancomycin resistant) E.faecalis, 102 (66 of them are vancomycin resistant) E faecium, 5 E.gallinarum and 2 E.avium. DNA isolation and PCR using specific primers were performed from these bacteria. The esp, gelE and cylB genes were determined in 167 (84%), 52 (25.5%) and 33 (16.5%) isolates, respectively. The 11 (5.5%) strains were found as containing all three virulence genes (esp, gelE, cylB). These results show that majority of enterococcus isolates potentially have important virulence factors unbound from isolation material as surveillance and clinical samples and the status of antimicrobial resistance. This suggests that the monitoring of virulence factors especially esp, gelE and cylB may be necessary for appropriate control and preventive measures of enterococcal diseases.