Prospektif randomize bir çalışmada myomektomide tek turnikenin üçlü turnike ile karşılaştırılması
The purpose of this study was to compare triple uterine tourniquet to single tourniquet on blood loss at open myomectomy
- Tez No: 443926
- Danışmanlar: PROF. RAGIP ATAKAN AL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Myomektomi, uterin turnike, intraoperatik kan kaybı, Myomectomy, uterine tourniquet, intraoperative blood loss
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı açık myomektomide tekli turnike ile üçlü turnikeyi intraoperative kanama açısından karşılaştırmaktır. Metod: Kadınlar açık myomektomide tek turnike (n=30) üçlü turnike (n=30) gruplarına randomize edildi. Semptomatik uterus myomu olan 18-48 yaş aralığında, üç ve üzeri myomu olan veya eğer myom sayısı üçten az ise en az birisi 8 cm ve üzeri olan kadınlar çalışmaya dahil edildiler. Çalışmanın birincil sonuç değişkeni intraoperatif kan kaybıydı. Örneklem büyüklüğü 240 ml kan kaybını α=0.05 ve β=0.2 ile saptayacak şekilde hesaplandı. Effect size 0.8 idi. Sonuçlar: Kanama miktarı üçlü ve tek turnike arasında farksızdı (527[102-2931]) ml vs. 508[172-2764] ml, p=0.238). Tek ve üçlü grupları arasında, myomların ortanca ağırlığı (379[136-3850] vs.330[140-1636] g, p=.451) ve ortanca sayısı (1[1-18] vs. 2(1-13), p=0.214), toplam ameliyat süresi (84±31 min. vs. 79±27 min., p=0.503), iskemi süresi (35±21 min. vs. 30±14 min., p=0.238), 48'inci saatte dren volümü (196±89)ml vs. 243±148 ml , p=0.144) ve hemoglobinde düşme (2,3±1,8 g/dL vs. 2,8±1,4 g/dL, p=0.437) benzerdi. Üçlü turnike grubunda 8 (27%) tek turnike grubunda 12 (40%) hastaya kan nakli yapıldı (p=0.273). Tek turnike grubunda bir hastaya myomektomiden 6-8 saat sonra histerektomi yapıldı. Yorum: Üçlü ve tek turnike grupları arasında açık myomektomide kan kaybı açısından fark yoktur .
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to compare triple uterine tourniquet to single tourniquet on blood loss at open myomectomy. Methods: Women were randomized to triple (n=30) or single tourniquet (n=30) at open myomectomy. All symptomatic women aged 18-48 who have a three or more myoma or at least one myoma greater than 8 cm if there is less than three myoma were eligible to study. The primary outcome of the study was amount of blood loss during surgery. Sample size was set to detect a 240 ml difference in blood loss with 80% power at α=0.05 with an effect size of 0.8. The rate of transfusions, change in hemoglobin, volume in drains, operation time, tourniquet time and perioperative complications were secondary outcomes. Results: There was no significant difference in blood loss between triple and single uterine tourniquet (527[102-2931]) ml vs. 508[172-2764] ml, p=0.238). Between single and triple tourniquet groups, the median weight of myoma (379[136-3850] vs.330[140-1636] g, p=.451) and median number of it (1[1-18] vs. 2(1-13), p=0.214), total operation time (84±31 min. vs. 79±27 min., p=0.503), ischemia time (35±21 min. vs. 30±14 min., p=0.238), drain volume at 48th hour (196±89)ml vs. 243±148 ml , p=0.144) and decrease in hemoglobin (2,3±1,8 g/dL vs. 2,8±1,4 g/dL, p=0.437) were similar. Eight (27%) patient in triple tourniquet group and 12 (40%) in single tourniquet group were transfused (p=0.273). One patient underwent hysterectomy 6-8 hours after myomectomy in single tourniquet group. Conclusions: There is no clinically significant difference between triple and single uterine tourniquets on blood loss at open myomectomy.