Diz osteoartritli hastalarda serum CTRP-1, CTRP-3 ve kallistatin düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of serum CTRP-1, CTRP-3 and kallistatin levels in patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 443927
  2. Yazar: ENGİN ŞEBİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: CTRP-1, CTRP-3, Kallistatin, Osteoartrit, CTRP-1, CTRP-3, Kallistatin, Osteoarthritis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Diz Osteoartritli Hastalarda Serum CTRP-1, CTRP-3 ve Kallistatin Düzeylerinin Değerlendirilmesi OA dünyada en yaygın görülen eklem hastalığıdır. OA tanısı hastalığın klinik belirtilerine ve radyografik bulgularına dayanmaktadır. OA'da semptomlar ortaya çıkmadan önce eklem kıkırdak dokusunda moleküler düzeyde patolojik değişikliklerin başladığı bilinmektedir. Ancak bu, hastalığın erken evresinde tanı konulmasını zorlaştırmaktadır. OA erken tanısında yardımcı olacak kıkırdak dokudaki dejenerasyonu, hastalığın şiddeti, seyri ve prognozunu gösterecek yeni biyokimyasal belirteçlerin önemi artmaktadır. CTRP-1, CTRP-3 ve kallistatin kemik ve kıkırdak doku metabolizması dahil bir çok farklı hücresel fonksiyonla ilişkili glikoprotein yapıda moleküllerdir. Bu çalışmanın amacı serum CTRP-1, CTRP-3 ve kallistatin düzeylerinin diz OA'lı hastaların tanısı ve radyolojik evrelendirilmesi ile olan muhtemel ilişkisini araştırmaktı. Bu araştırmaya 60 diz OA'lı hasta ve kontrol amaçlı 30 sağlıklı kişi dahil edildi. Hasta grubu radyolojik olarak dört evreye ayrıldı. Hasta ve kontrol grubu serum örneklerinde CTRP-1, CTRP-3 ve kallistatin düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü ve gruplar arası farklılıklar istatistiksel yöntemle analiz edildi. Kontrol grubu ile karşıklaştırıldığında hasta grubu serum CTRP-1 düzeyleri anlamlı oranda yüksek iken (p=0.001), CTRP-3 ve kallistatin düzeyleri istatistiksel anlamda farklı değildi (sırası ile p=0.251, p=0.160). Hasta grubunda radyolojik evreler ile serum CTRP-1, CTRP-3 ve kallistatin düzeyleri arasında anlamlı bir fark tespit edilmedi (sırası ile p=0.811, p=0.715, p=0.202). Radyolojik evreler ile hasta yaşı, VKİ, WOMAC ve VAS değerleri arasında anlamlı pozitif kolerasyon vardı (sırası ile p=0.001, r=0.510; p=0.010, r=0.331; p=0.001, r=0.683; p= 0.001, r=775). Sonuç olarak diz OA'lı hastalarda serum CTRP-1 düzeyleri anlamlı oranda artmış olarak tespit edilirken, CTRP-3 ve kallistatin düzeyleri açısından anlamlı bir farklılık yoktu. Hasta grubunda radyolojik evreler ile CTRP-1, CTRP-3 ve kallistatin düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of Serum CTRP-1, CTRP-3 and Kallistatin Levels in Patients with Knee Osteoarthritis Osteoarthritis (OA) is the most common joint disease in the world. The diagnosis of OA is based on clinical symptoms and radiographic findings. It is known that the pathologic changes at the molecular level in the joint cartilage tissue start before symptoms appear in OA. However, this makes it difficult to diagnose the disease in early stages. The importance of new biochemical markers, which help in the early diagnosis of OA and show the degeneration of cartilage tissue and severity, course and prognosis of disease, is increasing. C1q Tumor Necrosis Factor-Related Protein 1 (CTRP-1), C1q Tumor Necrosis Factor-Related Protein 3 (CTRP-3) and kallistatin glycoproteins, which are related to many different cellular processes including bone and cartilage tissue metabolism. The aim of this study was to investigate any probable association between the serum CTRP-1, CTRP-3 and kallistatin levels and diagnosis and radiologic staging of knee OA patients. This study included 60 patients with knee OA and 30 healthy individuals for control purposes. The patient group was divided into four stages radiologically. CTRP-1, CTRP-3 and kallistatin levels were measured in serum samples of patient and control groups with enzyme-linked immuno sorbent assay (ELISA) method, and the differences between the groups were analyzed with statistical methods. The levels of serum CTRP-1 in the patient group were significantly higher than in the control group (p =0.001), serum CTRP-3 and kallistatin levels were not statistically different (p=0.251, p=0.160). In the patient group, there was no statistically significant difference between serum CTRP-1, CTRP-3 and kallistatin levels and radiologic stages (p=0.811, p=0.715, p=0.202). There was a significant positive correlation between the radiologic stage and patient's age, body mass index (BMI), Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index (WOMAC) and Visual Analogue Scale (VAS) values (p=0.001, r=0.510; p=0.010, r=0.331; p=0.001, r=0.683; p= 0.001, r=775). As a conclusion, serum CTRP-1 levels were detected significantly increased in patients with knee OA, but there was no significant difference in CTRP-3 and kallistatin levels. There was not a significant association between the radiologic stage and levels of CTRP-1, CTRP-3 and kallistatin.