Farklı çift sıra, dar sıra ve tek sıra ekim sistemlerinin mısır bitkisinin (Zea mays L. indentata) verim ve verim unsurlarına etkisi
Effect of twin row, narrow row and single row sowing systems to yield and yield characteristics of corn plant (Zea mays L. indentata)
- Tez No: 444108
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, ekim sistemleri, çift sıra, ekim sıklığı, GAP bölgesi, Corn, sowing systems, twin row, plant density, GAP region
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma ile mısır bitkisinde (Zea mays L. indendata) farklı ekim sistemleri ve ekim sıklıklarının verim ve verim unsurlarına etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma Şanlıurfa II. ürün koşullarında tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede DKC-5783 hibrit mısır çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada 5 farklı ekim sistemi ve 3 farklı bitki yoğunluğu denenmiştir. Ekim sistemleri dar sıra (35-35-35 cm), çift sıra (70-35-70 cm), çift sıra (50-20-50 cm), çift sıra (30-40-30 cm) ve tek sıra (70 cm) olarak, bitki yoğunlukları ise 8500 bitki da-1, 10500 bitki da-1 ve 12500 bitki da-1 olarak oluşturulmuştur. Ana parsellerde ekim sistemleri, alt parsellerde ise bitki yoğunlukları yer almıştır. Araştırma sonuçlarına göre; ekim sistemleri ve ekim sıklığı bakımından incelenen özelliklerde istatistiki olarak farklılık gözlenmiştir. Ekim sistemleri bakımından; en düşük tane verimi 848.11 ile Çift Sıra (30-40-30) ekim sisteminden, en yüksek tane verimi ise 1261.55 kg da-1 ile Çift Sıra (35-70-35) ekim sistemlerinde elde edilmiştir. Ekim sıklığı bakımından en düşük tane verimi 1015.46 ile 12500 (bitki da-1) ekim sıklığından ve en yüksek tane verimi ise 1100.40 kg da-1 ile 10500 bitki da-1 ekim sıklığından elde edilmiştir. Ekim sistemi x ekim sıklığı interaksiyonunda en düşük tane verimi 799.00 kg da-1 ile Çift Sıra (30-40-30)x12500 bitki da-1 ekim sistemi interaksiyonundan, en yüksek tane verimi ise 1425.66 kg da-1 ile Çift Sıra (35-70-35)x10500 bitki da-1 ekim sistemi interaksiyonundan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to determination of different sowing systems and plant densities effects on yield and yield characteristics of corn plant (Zea mays L. indendata). DKC-5783 hybrid corn variety was used as a plant material. Study was set up according to split plots experimental design with 3 replicates in Şanliurfa second crop conditions. Five different sowing systems and three plant densities were tested in the study. Sowing systems were narrow row (35-35-35 cm), twin row (70-35-70 cm), twin row (50-20-50 cm), twin row (30-40-30 cm) and single row (70 cm), whereas plant densities were 8500 plant da-1, 10500 plant da-1 and 12500 plant da-1. Main plots were sowing systems and sub plots were plant densities. As a result of research; statistically differences were seen with sowing systems and sowing densities in all tested characteristics. In sowing systems, the lowest grain yield was obtained from twin row (30-40-30) system (848.11 kg da-1), the highest grain yield was found in twin row (35-70-35) system (1261.55 kg da-1). In plant densities, the lowest grain yield was obtained from 12500 plant da-1 (1015.46 kg da-1), the highest grain yield was found in 10500 plant da-1 plant density (1100.40 kg da-1). In sowing system x plant densities interactions, the lowest grain yield was obtained from twin row (30-40-30)x12500 plant da-1 interaction (799.00 kg da-1), the highest grain yield was found in twin row (35-70-35)x10500 plant da-1 interaction (1425.66 kg da-1).