Italian Style Buildings During Italian Occupation Time in Libya With Emphasis on Gubba Industrial Workers Housing
İTALYAN İŞGALİ SIRASINDA LİBYA'DAKİ İTALYAN STİLE SAHİP BİNALAR VE GUPPA İŞÇİ EVLERİ ÖRNEĞİ
- Tez No: 444351
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Çiğdem GÖKHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: İtalyan İşgali, Miras, Evler, Gubba Şehri, Italian Occupation, Heritage, Homes, City of Gubba
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimari Tasarım Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma Libya'daki İtalyan binalarını mimari tasarım, kullanılan malzemeler ve bu evlerin İtalyan işgalinden günümüze kadar nasıl geldiğini (1934-2016) analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada Gubba şehri-Libya'daki evler örnek olarak seçilmiş, evlerde son on yıllardan günümüze kadar olan mimari değişimler incelenmiştir. Çalışma ayrıca çevre etkisini tanımlayarak Libya İtalyan mimarisinde Libya kimliği üzerinden karşılaştırmalı bir analiz yöntemi kullanılmıştır. Bunun yanında Libya bölgesinde İtalyan mimarisinin uygulanmasının sonucu olarak meydana gelen değişikliklerin boyutu ve doğası araştırılmıştır. Bu yerin koşulları ve ulaşılabilir olan kaynaklar ile kimliğe karşılık gelen mimari model arasındaki bağlantı sayesinde, doğal, sosyal ve insan ihtiyaçları bakımından yaratıcı sanatsal bir çalışma ortaya çıkmıştır. Çalışmadaİtalyanların Libya'yı işgali ve Kolonileştirmeleri sırasındaki farklı şehirlerinde uyguladıkları İtalyan mimarisine örnek olarak Gubba İtalyan İşçi Evleri örnek olarak ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study seeks to analyze the Italian buildings in Libya in terms of architectural design and the materials used and re-use of these houses that are from the Italian occupation to the present time (1934-2016). In this study the Italian houses in Gubba city- Libya were taken as a case study and the architectural changes that have occurred to these houses was studied during the last decades up to the present. The study also uses the comparative analysis method through identifying the impact of the environment as well as the Libyan identity on Libyan Italian architecture. It also investigates the nature and extent of the changes that occurred as a result of applying Italian architecture in Libyan territory. The architectural pattern that responds to the identity or achieves it is the one which is linked to the conditions of the place and the resources available and becomes a creative artistic work in line of natural, social and cultural human needs. The study will address the most important buildings in the Italian city of Gubba as a pragmatic application for Italian houses in the Libyan cities.