Performance analysis of wind turbines using stochastic frontier analysis
Stokastik sınır analizi kullanarak rüzgar türbinleri performans analizi
  1. Tez No: 444380
  2. Yazar: HARİKA AKALIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ULUSAM SEÇKİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar Türbini, Performans Analizi, Stokastik Frontier Analiz, Stochastic Frontier Analysis, Wind Farm Efficiency, Wind Turbine Efficiency, Efficiency Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde yenilenebilir enerji kaynakları, sürdürülebilir enerji gelişimi ve çevrenin korunması açısından önem kazanmaktadır. Rüzgâr enerjisi, dünyanın en belirgin yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olmakla beraber gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Türkiye de rüzgar enerjisinin geleceği hem kısa hem de uzun vadede parlak bir alandır. Kurulu rüzgâr santrallerinin değeri her geçen gün artarken mevcut rüzgâr enerjisi çiftliklerinin etkin yönetimi halen önemli bir problemdir. Güncel literatürde, rüzgar enerjisi araştırmalarının ana odaklı konuları“bir rüzgar çiftliği en verimli parametreler ve optimum enerji üretim stratejileri ile nasıl yönetilebilir”ile ilgilidir. Yaygınlaşan rüzgar santrallerini daha etkin kullanabilmek için rüzgâr türbinlerinin performansının izlenmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir. Rüzgar çiftliklerinin performans analizi kullanarak çiftlik elektrik üretim verimliliğini artırmak amacıyla araştırılması ve analiz edilmelidir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, etkinlik analizi kullanarak bir rüzgar çiftliğinin performansını araştırmaktır. Bu çalışmada, bir rüzgâr türbininin etkinliğini hesaplamak ve rüzgâr çiftliğinin tamamının etkinliğini karşılaştırmalı olarak belirlemek için Stokastik Frontier Analizi kullanılmıştır. Analizin etkinliğini yorumlamak için de Veri Zarflama Analizi ile kıyaslama yapılmıştır. Önerilen yaklaşım, Türkiye'de bir rüzgâr çiftliğinin gerçek verileri kullanılarak test edilmiştir. Sonuç olarak, Türbin 10 etkinliği en düşük türbin, Aralık ayı etkinliği en düşük ay olarak hesaplanmıştır. Sıcaklık değerlerinin oluşturduğu vaka 2'nin ise etkinlikle direk bir ilişkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Renewable energy sources are getting importance for sustainable energy development and environmental protection. Wind energy is one of the most explicit renewable energy sources in the world and nowadays, they become widespread. The future of wind energy looks bright area for Turkey in both short and long term. Although the fact that the value of installed wind power plants increases day by day, optimization of current wind energy sites becomes an emerging area. In the current literature, the main focused subjects on wind energy researches are related with“How a wind farm can be managed with its most efficient parameters and optimum power generation strategies”. This can be achieved by monitoring and improving the performance of wind turbines. Wind farms should be investigated and analyzed in order to improve the farm electricity generation efficiency by using performance analysis. Thus, the aim of this study is to investigate the performance of a wind farm by using efficiency analysis. Stochastic Frontier Analysis was used to calculate efficiency of each wind turbine to compare each other and to determine whole wind farm efficiency. To comment on the effectiveness of the analysis were compared with Data Envelopment Analysis. The proposed approach was tested by using real data of a wind farm in Turkey. Eventually, Turbine 10 was the most inefficient turbine and November was the most inefficient month. The temperature data in Case 2 was found to be a direct correlation with the efficiency.