Stabilization of a clayey soil using crushed waste ceramic tiles
Kırık atık seramik karoları kullanarak killi toprak stabilizasyonu
- Tez No: 444416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ FIRAT ÇABALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kil, atık seramik, stabilizasyon, Clay, waste ceramic, stabilization
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez, kırılmış atık seramik karo (CWCT) kullanılarak killi zeminlerin stabilizasyonunu ele almaktadır. Killi zeminleri kırılmış atık seramik karo içeren malzeme ile karıştırarak stabilize etmek mümkündür. Killi zeminlerde CWCT etkileri; kıvam limitleri, sıkıştırma, kaliforniya taşıma oranı (CBR), tek eksenli sıkışma dayanımı (UCS), 1-D Ödometre ve direkt kesme deneyleri kullanılarak incelenmiştir. Farklı oranlardaki (kuru ağırlık olarak 5 %, 10 %, 15 %, 20 % ve 30 %) CWCT'nin optimum nem içeriğinde killi zeminlerle karışımı elde edilmiştir. CWCT'li karışımların kabarma potansiyeli, UCS değeri, plastisite indeksi ve optimum su içeriğinde azalmaya yol actığı, maksimum kuru yoğunluk ve CBR değerinde ise artış sagladığı gözlenmiştir. Sonuç olarak CWCT eklemelerinin bazı zemin özelliklerini geliştirmek için kullanılabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents the stabilisation of a clayey soil using crushed waste ceramic tile. The clayey soils could be stabilized by mixing with certain material, including crushed waste ceramic tile (CWCT). The effects of the CWCT on the clayey soil were investigated here by employing Atterberg limits, compaction, California bearing ratio (CBR), unconfined compressive strength (UCS), 1-D oedometer, and direct shear tests. Various amounts of CWCT (5 %, 10 %, 15 %, 20 %, and 30 % by dry weight) were mixed with the clayey soil at optimum water content. It was found that the CWCT additions could be used to improve certain soil characteristics, as it led to an increase in maximum dry density and CBR value, whilst decrease in optimum water content, swelling potential, UCS value and plasticity index.