Pistacia Terebinthus bitkisinden lipaz enzimi saflaştırılması ve kinetik özelliklerinin incelenmesi
Purification of lipase from Pistacia Terebinthus plant and studies of the kinetic properties
  1. Tez No: 444495
  2. Yazar: ZÜBEYDE BAYER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Menengiç (Pistacia terebinthus) meyvesi, lipaz, saflaştırma, enzim kinetiği ve karakterizasyon, Turpentine (Pistacia terebinthus) furit, lipase, purification, enzyme kinetics, characterization
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Lipazlar (triaçilgliserol açilhidrolaz, EC. 3.1.1.3), hidroliz, esterifikasyon, transesterifikasyon reaksiyonlarını katalizleme yeteneklerinden dolayı endüstride geniş bir uygulama alanına sahiptir. Son yıllarda ise lipazların kullanım alanlarının ve yerinin artması sebebiyle lipaz saflaştırma çalışmaları büyük önem kazanmıştır. Bu çalışmada menengiç (Pistacia terebinthus) meyvesinden lipaz enziminin saflaştırılması ve karakterizasyonu amaçlanmıştır. Menengiç meyvesinin proteinlerinin yağsızlaştırılmasından sonra jel filtrasyon metodu kullanılarak lipaz saflaştırılması yapılmıştır. Çalışma sonucunda menengiç meyvesi lipazının 1,25 kat saflaştırıldığı tespit edilmiştir. Saflaştırılan lipaz enzimi en yüksek aktiviteyi pH 5.6 ve 45 °C sıcaklıkta göstermektedir. Stabil pH 5.6 iken stabil sıcaklık 30 °C olarak belirlenmiştir. Menengiç meyvesi lipazının iki hafta boyunca aktivite ölçümleri yapılarak depo kararlılığı belirlenmiştir. 4 °C'de 16. günün sonunda enzim aktivitesinin yaklaşık %85'inin korunduğu gözlenmiştir. Substrat olarak triolein kullanılan menengiç meyvesi lipazının Km ve Vmax değerleri sırasıyla 0,2641mM ve 9,107U/dkmg enzim olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Lipase enzymes (triacyleglycerol acylhidrolase, EC.3.1.1.3), has wide aplication in industry because of their ability to catalyze hydrolysis, esterification, transesterification reactions. In recent years, lipase purification work has gained importance due to field and place of the use of lipase. In this study, purification and characterization of lipase enzyme from turpentine (Pistacia terebinthus) fruit has been intented. After deoiled of protein of turpentine furit, purification of the lipase was performed by gel filtration method. And the end of this study, lipase enzyme was purified 1.25 fold from turpentine fruit. Purified lipase enzyme shows maximum activity at pH 5,6 and 45 °C. Stable pH and stable temperature has been determined as 5.6 and 30 °C, respectively. The storage stability of turpentine furit lipase was determined for two weeks making activity measurements. At 4 °C and at the end of 16 days, enzyme activity has been observed that about 85% protection. It was calculated the KM and Vmax values of lipase from turpentine furit for triolein as substrate 0.2641mM and 9.107U/dk.mg enzyme, respectively.