Trafik kaza araştırmalarında bilgisayar yazılımlarının kullanımı
The use of computers in traffic accident researches
- Tez No: 444856
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENGÜL FİGEN KALYONCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Kaza analizi, kazaların yeniden canlandırılması, bilirkişilik, kaza analizlerinde kullanılan veriler, momentum ve enerji, çarpışma hızları, bilgisayar yazılımları, Accident analysis, reconstruction of the accidents, expertise, data used in accident analysis, momentum and energy, crash speed, computer software
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Ülkemizde trafik kazalarının oluşumu ve önlenmesiyle ilgili birçok araştırmalar yapılmaktadır. Ancak tekil kaza araştırmalarının en önemli konusu olan kaza senaryolarının yeniden canlandırılması ve bilgisayar yazılımlarının kullanımı üzerine yapılan çalışmalar oldukça azdır. Tarihi 1930'lu yıllara kadar dayanan trafik kazalarını araştırma metotları günümüzde bilgisayar programlarının da devreye girmesiyle birlikte hızlı bir gelişim göstermiştir. Kaza analiz programları sayesinde çarpışma hızlarının tespiti gibi karmaşık ve uzun zaman isteyen birçok hesaplamalar daha kısa zamanda çözümlenebilmektedir. Ayrıca iki ve üç boyutlu simülasyon yazılımları sayesinde, gerçekleşen olayın daha anlaşılır olması sağlanmaktadır. Avrupa ve Amerika'da yaygın olan bilgisayar destekli, kazaların yeniden canlandırılması ülkemizde çok kullanılan bir sistem değildir. Bu çalışmada trafik kazalarının araştırılmasında bilgisayarların kullanımı konusu üç ana tema üzerinden detaylı olarak ele alınmıştır, 1. İstatistiklerden faydalanılarak ülkemizde meydana gelen trafik kazalarına genel bir bakış, 2. Kazaların yeniden canlandırılması, 3. Trafik kazası canlandırma (rekonstrüksiyon) yazılımlarının oluşumu ve kullanımı, Son aşamada ise D-685 Antalya-Isparta karayolu üzerinde 2010-2014 yılları arasında gerçekleşmiş olan 583 adet kazanın tutanakları incelenerek, kaza türlerine göre sembolik olanları kaza canlandırma programlarına aktarılmıştır. Kaza senaryosunda kullanılan verilerde değişiklikler yapılarak hataların sonuçlara olan etkisi incelenmiştir. Bununla birlikte veri hatalarının en aza indirilmesini sağlamak amacı ile bazı önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca gerçekleşen kazaların bilgisayar yazılımlarına uyarlanmasındaki güçlükler ve sınırlamalar da ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In our country, many studies are made regarding the formation and prevention of traffic accidents. But research and studies on reconstruction of accident scenarios and use of computer software which is the most important subjects of the accident analysisis very few. Traffic accident research methods which dates back to the year 1930, showed a rapid development now a days with theen try of thecomputer softwares. Through accident analysis programs, very complex and long calculations such as the determination of the crash speeds can be resolved in a shorter time. Alsoby means of the two and three-dimensional simulation software, events become more understandable. Computer-aidedre construction of the accident is very common in Europe and United States of America, but in our country is not a widely used system. In this study the use of computers to investigate the issue of traffic accidents is discussed on three main themes in detail, 1. An overview of trafic accidents in our country by using statistics 2. Reconstruction of accidents, 3. Devolopment and use of traffic accident reconstruction softwares At the end of the study, reports of 583 accidents that occurred between 2010-2014 on the Antalya – Isparta (D-685) High way are analyzed. According to type of accidents some of the symbolic reports were used in reconstruction software program. Some data of accident scenarios were examined to see how affects through the results as errors. However, to minimize data errors which taken from accident site, some suggestions have been made. In addition, difficulties and limitations during transferring real accident events into computer software are also discussed.