Hepatit B ve C tanısı almış kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyaliz tedavisi uygulanan hastalarda 3-nitrotrozin, TWEAK, HSP70 seviyelerinin değerlendirilmesi
Hepatitis B and C, chronic renal failure receiving hemodialysis al diagnosis treatment of patient evaluation of level S 3-nitrotyrosine, TWEAK and HSP70
  1. Tez No: 444944
  2. Yazar: MERVE GELDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biochemistry, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, 3- nitrotirozin, TWEAK, HSP70, Kronik böbrek yetmezliği, Hemodialysis, 3- nitrotyrosine, TWEAK, HSP70, chronic renal failure
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kronik böbrek yetmezliği çeşitli hastalıklara bağlı olarak nefronların progresif ve geri dönüşümsüz kaybı ile karakterize bir sendromdur. Kronik böbrek yetmezliği hastalarında birçok nedenle immün bozukluklar gözlenmektedir. Hemodiyaliz hastalarının özellikle geç döneminde immün sistemdeki bozulmaların artması ve tedavi sırasındaki aksaklıklar nedeniyle enfeksiyon hastalıklardan Hepatit B ve C'nin görülme oranı hastalığın derecesiyle doğru orantılı olarak artmaktadır. Hemodiyaliz tedavisi gören hastalarda yaygın görülen kronik inflamatuvar hastalıklar olan Hepatit B ve C virüsleri bu hastalardaki oksidatif stresi arttırıcı yönde etki etmektedir. Çalışmamızda, hemodiyaliz tedavisi uygulanan kronik böbrek yetmezliği hasta gruplarında immün sistemin zayıflaması ve tedavi sürecinde viral hastalıkların bulaş riskinin yüksek olması sebeplerine dayanarak, hepatit B ve C tanısı almış olan hemodiyaliz tedavisi uygulanan kronik böbrek yetmezliği hastalarında oluşan oksidatif stresin, çeşitli parametreler aracılığıyla detaylı bir şekilde incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla hastalarda ve sağlıklı bireylerde protein oksidasyonuna göstergesi olan 3- Nitrotirozın, inflamasyon ve hücre büyümesini indükleyici olarak ön plana çıkan TWEAK ve stres altında proteinleri koruyan ısı şok proteini 70 (HSP70) seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak, elde edilen veriler dikkate alındığında viral hastalıkların inflamasyonu tetiklediği ve bu hastalarda sağlıklı bireylere göre oksidatif stresin yüksek olduğu gözlenmiştir. Çalışmamıza dahil ettiğimiz kronik böbrek yetmezliği hastalarında hemodiyaliz tedavisine ilave olarak hepatit B ve C virüslerine de yakalanmış olmalarının da meydana getirdiği oksidatif stresin hastalığın prognozunu nasıl etkileyebileceğini ortaya koyulmuştur. Bu yönüyle çalışmamız ilerde bu hasta gruplarındaki yapılacak çalışmalara yön vermesi açısından oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Chronic kidney failure is a syndrome characterized by progressive and irreversible loss of nephrons due to a miscellany of other diseases. In patients with chronic kidney failure, immune system disorders have been observed, arising from a variety of causes. Prevalence of infections Hepatitis B and C increase in direct proportion to the stage of the disease in hemodialysis patients due to increased immune system disorders in late stages and problems that occur during the treatment. Viruses of Hepatitis B and C, common inflammatory diseases observed in hemodialysis patients, display a function that increases oxidative stress in these patients. The objective of our study was to evaluate in detail using various parameters the oxidative stress developing in patients with chronic kidney failure who receive hemodialysis treatment and are diagnosed with Hepatitis B and C, based on the weakening of the immune system in chronic kidney failure patient groups who receive hemodialysis and the high infection risk of viral diseases during the treatment period. On the basis of this objective, we aimed to determine the levels of 3-Nitrotyrosine inflammation indicator of protein oxidation and TWEAK brought forth as a cell growth inductor and heat shock protein 70 (HSP70) in both ill and healthy patients. As a result, that viral diseases trigger inflammation and that these patients have higher oxidative stress compared to healthy individuals were observed in the light of the gathered data. In our study: Caused partially by hepatitis B and C in addition to hemodialysis treatment in included patients with chronic kidney failure, the effect of oxidative stress on the prognosis of the disease has been demonstrated. Our study bears great significance in its capacity to guide further studies on the same patient groups.