Arteria basilaris oluşumunun morfometri ve geometrisi
Morphometry and geometry of the formation of the basilar artery
  1. Tez No: 445340
  2. Yazar: SİNEM SELVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET MUSTAFA ALDUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Arteria vertebralis, arteria basilaris, anjiografi, cinsiyet, yaş, morfometri, geometri, Vertebral artery, basilar artery, angiography, sex, age, morphometry, geometry
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Arteria vertebralis ve arteria basilaris morfometrisi klinik açıdan çok önemlidir. Bu arterlerde tespit edilen morfometrik değişikliklerin pek çok patolojik tablonun tanısında önemli olduğu kesin olarak bilinmektedir. Çalışmanın amacı; arteria basilaris ve intrakranial arteria vertebralis morfometrisi ile geometrisinin yaş grubu, cinsiyet, seyir ve dominans parametrelerine göre geniş serilerde değerlendirilerek literatüre katkı sağlamaktır. Çalışmamızda, ilgili bölgede herhangi bir patolojisi bulunmayan 250 olgunun (133'ü erkek, 117'si kadın) BT anjiografi görüntülerinde ölçümler yapıldı. Değerlendirilen parametre sonuçlarının ışığında, elde edilen veriler birbiri ile koreledir. Erkeklerde yaşa bakılmaksızın, damar çapının kadınlara oranla daha yüksek olduğu tespit edildi. Arteria basilaris'in vertebrobasilar bileşkede ölçülen çapı ile pons'un terminal kısmında ölçülen çapı arasında istatistiksel olarak anlamlı oranda küçülme olduğu sonucuna varıldı. Arteria vertebralis'lerin birleşerek arteria basilaris'i oluşturdukları noktadan çizilen vertikal eksen yardımıyla; sağ ve sol arteria vertebralis açıları ayrı ayrı değerlendirildi. Elde edilen verilerin anevrizmalar ile ilgili gelecekte yapılacak morfometrik çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir. Arteria basilaris'in seyir açısının ölçümü literatürde ilk kez bu çalışmada gerçekleştirildi. Çalışmamızda açının ölçülmesinin amacı yaşlanma ile birlikte bu açıda meydana gelebilecek olan değişikliklerin tespit edilmesidir. Arteria basilaris ve intrakranial arteria vertebralis morfometrisi ile geometrisinin çalışmamızda kullanılan detaylı parametreler ile ayrı ayrı değerlendirildiği bir çalışmaya literatürde rastlanmamıştır.Çalışmamız sonucu elde edilen verilerin arteria vertebralis'in intrakranial parçası ve arteria basilaris ile ilgili şekillenebilecek patolojik olguların değerlendirilmesinde, tanılarında ve cerrahi girişimlerinde klinisyenlere ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The morphometry of vertebral and basilar arteries are important clinically. It is certain that the morphometric pathological changes observed in these vessels are valuable in the diagnosis of many pathological disorders. The aim of this study is to detect the morphometry and geometry of intracranial part of vertebral and basilar arteries according to age, sex and dominance parameters in huge series in order to make a contribution to the literature. In the study; the morphometric analysis was performed by BT angiography in 250 healthy patients (133 males, 117 females). The data obtained in the study are correlated. The diameters of the vessels were higher in males than in females and this finding did not show any relation with their ages. The diameter of the basilar artery at the vertebrobasilar junction was higher than its diameter in the terminal part of pons and it was statistically significant. By the help of vertical axis drawn from the formation point of basilar artery by the union of vertebral arteries; the angles of right and left vertebral arteries were examined separately. These data will be very helpful for the future morphometric studies which are related with aneurysms. The measurement of the angle of basilar artery during its course was firstly measured in this study. The aim of the measurement of this course angulation is found to be important in aged patients. In the literature, to our knowledge; there is no study examining the morphometry and geometry of vertebral and basilar arteries with these detailed parameters separately. The data obtained in this study are important for the determination of pathological disorders in the intracranial part of vertebral and basilar arteries. Additionally; these data will be very helpful to the surgeons who are dealing with the surgery of this region.