Suni yaşlandırma işlemi uygulanan farklı tam seramik materyallerin renk stabilitelerinin karşılaştırılması
Color stability of different ceramic materials after accelerated artificial aging
  1. Tez No: 445343
  2. Yazar: RECEP TÜRKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ATİLA ERTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tam Seramik, Renk Stabilitesi, Hızlandırılmış Suni Yaşlandırma, All Ceramic, Color Stability, Accelarated Artificial Aging
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Estetik, doğal ve biyouyumlu tam seramik restorasyonlar son yıllarda daha popüler hale gelmiştir. Diş hekimleri, estetik beklentinin arttığı durumlarda yüksek seviyede ışık geçirgenliğine sahip tam seramik materyalleri tercih etmektedir. Klinik olarak renk uyumunun sağlanması dental restorasyonlarda estetik başarının sağlanmasında önemlidir. Bu çalışmanın amacı; farklı kalınlıktaki ve renkteki 5 farklı seramik sistemin renk stabilitelerine suni yaşlandırma işleminin etkisini incelemektir. Farklı kalınlık (0,5 mm- 1,00 mm) ve renkteki (A1, A2, A3) 14 x 10 mm boyutlarında 300 örnek 5 farklı seramik materyalden (Feldspatik seramik, IPS e-max CAD, Lava Ultimate, Vita Enamik, Vita Suprinity) hazırlandı. Örneklerin renk ölçümü spektrofotometre cihazında, renk parametreleri (L*,a*,b*,ΔE) CIE Lab (Comission Internationale de L'Eclairage) renk sistemi kullanılarak, hızlandırılmış suni yaşlandırma işlemi öncesi ve sonrasında ölçüldü. Sonuçlar 3 yönlü ANOVA ve Bonferroni testleri kullanılarak değerlendirildi. Hızlandırılmış suni yaşlandırma işlemi tam seramik örneklerin renk stabilitelerine istatistiksel olarak anlamlı derecede etki etmiştir (p< 0,05). Seramik materyallerin renk değişim değerleri 0,906 ile 6,985 aralığında olduğu belirlenmiştir. Lava Ultimate rezin-nano seramik örneklerde en yüksek renk değişim değerleri görülmüştür. Bu renk değişim değerleri klinik olarak kabul edilebilir seviyenin (ΔE> 3,5) üstündedir. Vita Suprinity ve Feldspatik seramik gruplar arasında renk değişimi yönüyle istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Kalınlık değişimi ile renk değişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak hızlandırılmış suni yaşlandırma işlemi tüm seramik örneklerde renk değişikliğine neden olmuştur. Renk gruplarına göre karşılaştırma yapıldığında, A1 renk grubundaki renk değişim değerleri A2 ve A3 renk gruplarına göre daha fazla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Esthetic, natural and biocompatible all-ceramic restorations have become more popular in the last years. Clinicians prefer all-ceramics with high translucency for clinical applications in which high esthetics are required. Clinically, an appropriate color combination is an important aspect of esthetic dental restoration. The aim of this study was to examine the effects of different materials thicknesses, different shades and accelarated artificial aging on the color stability of five all-ceramic systems. Three-hundred samples with different thicknesses (0,5 mm, 1,00 mm), different shades (A1, A2, A3), 14 x 10 mm dimensions were prepared from five all-ceramic systems; Feldsphatic glass ceramic, IPS e-max CAD, Lava Ultimate, Vita Enamic, Vita Suprinity. The colors of the samples were measured with a spectrophotometer and the color parameters (L*,a*,b*,ΔE) were calculated according to the CIE Lab (Comission Internationale de L'Eclairage) color system before and after artificial accelarated aging. The results were assessed using a three-way ANOVA and Bonferroni test. The effects of aging on color stability of all-ceramic systems were statistically significant (p 3,5). No significant differences were found between Vita Suprinity and Feldspathic glass ceramic (p>0,05). No significant difference were found between thicknesses and color change (p>0,05). In conclusion, Accelarated Artificial Aging affected color stability of the all-ceramic materials tested. When the shades of all-ceramics were compared, A1 had greater color change compared with A2 and A3 shades.