Risk factors for prelacteal feeding in sub saharan africa: an analysis of population data from 22 countries using a multilevel approch
Sahra altı Afrika'da prelakteal besleme risk faktörleri: Çok seviyeli yaklaşım kullanılarak 22 ülkenin nüfus verisinin bir analizi
- Tez No: 445344
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİYE HİLAL ÖZCEBE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Demografi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Demography, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Emzirme öncesi beslenme, Sahraaltı Afrika, Anne sütü ile beslenme, Anneler, Prelacteal feeding, Sub Saharan Africa, Breastfeeding, Mothers
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Sahraaltı Afrika Bölgesindeki ülkelerde yenidoğan bebeklerin emzirilmesi öncesinde beslenme durumlarını ve ülkeler arasında emzirilme öncesi beslenme davranışlarının sıklıkları arasındaki farklılıkları tanımlamaktır. Sahraaltı Afrika Bölgesinde 22 ülkede yürütülen Demografik Sağlık Araştırmaları'na ait verinin birleştirilmesiyle araştırma verisi oluşturulmuştur. Bağımlı değişken yenidoğan bebeklerin emzirilmesi öncesi beslenme durumu olarak tanımlanmıştır. Veri analizi sırasında ikili değişkenli analizlerde ki-kare, emzirme öncesi beslenme durumu ile ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla verinin yapısına uygun olarak çoklu lojistik regresyon modeli kullanılmıştır. Sahraaltı Afrika Bölgesinde yenidoğan bebeklerin emzirilmesi öncesinde besleme davranışının yaygınlığı %32.2 olarak bulunmuştur. Sahraaltı Afrika Bölgesinde emzirme öncesi verilen içecekler arasında ilk üç sırayı su (%22.1), anne sütü dışındaki süt (%5) ve şeker veya glikoz içeren su (%4.1) almaktadır. Çoklu analizde, düşük eğitim düzeyi olan annelerin bebekleri, 20-34 yaş grubunda olan annelerin bebekleri, ilk doğum olarak doğan bebekler, dördüncü ve daha sonraki doğum sırasında doğan bebekler, son iki gebeliği arasında 24 aydan daha kısa süre olan annelerin bebekleri, doğum öncesi gebelik muayene sayısı yetersiz olan annelerin bebekleri, sağlık kuruluşu dışında doğan bebekler, sezaryen ile doğan bebekler, çoğul gebelik sonrası doğan bebekler, erkek bebekler ve ortalama doğum ağırluğında olan bebekler, düşük doğum ağırlığı ile doğan bebekler emzirme öncesi istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha fazla diğer içecekler ile beslenmektedirler. Diğer taraftan, ikinci, üçüncü ve dördüncü gelir düzeyinde olan annelerin bebekleri, beşinci gelir düzeyinde (en yüksek) olan annelerin bebeklerine göre anne sütü dışındaki içecek ile daha az oranda beslenmektedirler. Sahraaltı Afrika Bölgesinde yenidoğan bebeklerin emzirme öncesi beslenmesi yaygın olarak uygulanmaktadır. Anne sütünün desteklenmesine yönelik programların, genç anneleri, düşük öğrenim düzeyinde olan anneleri, yüksek gelir düzeyindeki anneleri, ilk gebeliklerini yaşayan kadınları, kısa aralıklarla gebelikleri olan kadınları, sezaryen ile doğum yapan anneleri, çoğul gebelikleri olan anneleri, ortalama ve düşük doğum ağırlıklı bebekleri olan anneleri hedeflemesi gerekmektedir. Ayrıca doğum öncesi bakım ve sağlık kuruluşlarında doğum yapmanın teşvik edilmesi gerelmektedir.
Özet (Çeviri)
To provide an overall picture of the general pattern of prelacteal feeding (PLF) in Sub Saharan Africa (SSA) as well as explore countries variations in PLF rates. The data was pooled from the Demographic Health Surveys in 22 SSA countries. The dependent outcome variable was determined as PLF. Data analysis included bivariate analysis such as chi square, due to the hierarchical structure of the data, a multilevel logistic regression model was used in the multivariate analysis to explore factors associated with PLF. Prevalence of PLF in SSA was 32.2%. Plain water (22.1%), milk other than breast milk (5%) and sugar or glucose water (4.1%) were the predominant prelacteal feeds given in SSA. In the multivariate analysis, factors that were significantly associated with increased likelihood of PLF were; lower mothers educational status, the mothers in the 20-34 age group, 1st birth rank, 4th and above birth rank with preceeding birth interval less than 24 months, lower antenatal care visits, non-health facility delivery, caesarean section delivery, multiple birth, male infant, as well as having average and small sized baby at birth. On the other hand, mothers in the 2nd, middle and 4th wealth quintile were less likely to give prelacteal feeds as compared to the highest quintile. PLF remain widely practised in SSA. Breastfeeding promotion programmes should target at risk sub-population groups such as; younger mothers, mothers with lower educational status, mothers belonging to the highest wealth quintile, primigravidas, multiparas with short birth intervals, mothers with caesarean section delivery, multiple births and mothers with average and small sized babies. It is also important to promote antenatal care and health facility delivery.