Feldenkrais egzersiz yönteminin huzur evinde yaşayan 65-85 yaş arası yetişkinlerin yaşam kalitesi ve fiziksel fonksiyonlarına etkisi
The effect of the feldenkrais exercise method on the quality of life and physical function in the adults aged from 65 to 85 living in nursing home
- Tez No: 445387
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK SEVİMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Egzersiz, Feldenkrais Metodu, Yaşam Kalitesi, Yaşlılık, Pain, Exercise, Feldenkrais Method, Quality of Life, Elderly
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Feldenkrais; sırt, boyun ve eklem ağrılarından şikâyet eden bireylere hareket yolu ile farkındalık kazandıran ve bedeni doğru kullanmayı sağlayan psiko-somatik bir eğitim yöntemidir. Bu çalışma, Adana Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yaşayan 65-85 yaş arası bireylere uygulanan Feldenkrais programının yaşam kalitesi ve fiziksel fonksiyonlarına olan etkilerini araştırmaktır. Gönüllü olarak çalışmaya katılanlar (n=30) rastgele yöntemle deney ve kontrol gruba ayrılmıştır. Deney grubunun(DG) yaş ortalaması 70.93±7.13 kontrol grubunun(KG)71.00±6.95 yıl; boy uzunluğu DG 167.06±9.45 KG 167.93±6.98 cm; DG vücut ağırlığı 81.60±12.29 KG 75.60±6.83 kg'dır. DG 5 ay süre ile haftanın 3 günü günde birer saat Feldenkrais egzersiz programına katılırken, KG fiziksel etkinlik yapmamıştır. Demografik bilgilerin toplanmasından sonra, çalışma öncesi ve sonrasında sırasıyla; Diastolik Kan Basıncı (DKB), Sistolik Kan Basıncı (SKB), Dinlenik Kalp Atım Hızı (DKAH), 6 dk. Yürüme Testi (6DYT), Görsel Ağrı Ölçeği (GAS), El Kavrama Kuvveti (EKK), Mental Sağlık (MSS) ve Fiziksel Sağlığı kapsayan (FSS) SF-12 yaşam kalitesi ölçeği, Berg Denge Testi (BDT) ve Geriatri Depresyon Ölçeği (GDÖ) kullanılmıştır. Veri analizleri eşleştirilmiş mixed ANOVA ile yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda, Feldenkrais egzersiz programından sonra yaşlılarda MSS, GDÖ ve SKB değişkenlerinin kısmi Ƞ2 değerleri düşük bulunurken, diğer değişkenlerde kısmi Ƞ2 değerleri anlamlı seviyede yüksek gözlenmiştir. Vücut farkındalığını artıran Feldenkrais egzersizleri yaşlıların, fiziksel uygunluk düzeylerinin geliştirilmesinde etkin bir yöntem olduğu ve ağrı seviyesini azaltarak yaşlıların yaşam kalitelerini artırdığı söylenebilir. Bu bulgular ışığında fiziksel fonksiyonlarında azalma gözlenen tüm yaşlı bireylere düşük-orta düzey egzersizlerden oluşan Feldenkrais eğitim yöntemi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Feldenkrais is a psycho-somatic training method which helps individuals complaining about back, neck and joint pain to increase body awareness and to use their body alignment correctly. This study aimed to investigate the effects of Feldenkrais program on the quality of life and physical function of individuals aged from 65 to 85 living in Adana Elderly Care Nursing Home and Rehabilitation Center. The volunteers of this study (n=30) were randomly divided into experimental (EG) and control groups (CG). The average values EG were 70.93±7.13 CG71.00±6.95 years for age; EG 167.06±9.45 CG 167.93±6.98 cm for body height, EG 81.60±12.29 CG 75.60±6.83 body weight, respectively. While the experimental group participated in the Feldenkrais training program for 3 days per week, daily 1 hour during 5 months, the control group did no exercise. After collecting the demographic information, pre and post test; Diastolic Blood Pressure (DBP), Systolic Blood Pressure (SBP), Resting Heart Rate (RHR), 6 Min. Walk Tests (6MT), Visual Analogue Scale (VAS), Hand Grip Strength (HGS), SF-12 Quality of Life Scale including Mental Health Scale (MHS) and Physical Health Scale (PHS), Berg Balance Scale (BBS) and Geriatric Depression Scale (GDS) were used respectively. Data analysis was carried out by using mixed ANOVA. Result of this study showed that the partial Ƞ2 values of the MHS, GDS and SBP variables were low in the elderly after the Feldenkrais exercise program, while the partial Ƞ2 values in the other variables were high in the significant level. In conlusion, Feldenkrais exercise is an effective method to increase the body awareness, to improve the physical fitness level and to enhance the life quality with decreasing the pain level in elderly. Low to moderate level of exercises was highly recommended to the elderly with low physical functions.