Türk toplumunda tıbbi malpraktis, hekimler ve sağlık personeline güven
Medical malpractice in Turkish society, TRUST in physicians and medical professions
- Tez No: 445405
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN YORULMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Malpraktis, Tıbbi Malpraktis, Aydınlatılmış Onam, İletişim, Güven, malpractice, medical malpractice, informed consent, communication, trust
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, toplumun hekimlere ve sağlık profesyonellerine bakışı, sağlık sistemine olan güvenleri; bu güveni ve sisteme ilişkin fikirlerini nelerin şekillendirdiği, hekim-hasta iletişiminin rolü ve konunun toplum nezdinde ne oranda önem teşkil ettiği gibi hususlar anket çalışması verileri ışığında incelenmiştir. Çalışmada araştırma yöntemi olarak demografik verilere ilaveten 3 bölümden oluşan bir anket kullanılmıştır. 2010 yılında, verileri toplamak amacı ile hazırlanan yapılandırılmış anket 18 yaş üstü 763 kişiyle rastgele ve yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır. Anketler ile elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Hekimlerin teşhis-tedavi sürecindeki açıklamaları hastalar tarafından yeterince tatmin edici bulunmamaktadır. Bunun en önemli nedeni olarak hastalara ayırdıkları sürelerin yeterli olmaması gösterilmiştir. Hastalar rahatsızlıkları ile ilgili yeterli zaman ayrılmadığını ve yeterli bilgilendirilmediklerini düşünmektedirler. Ayrıca reçete edilen ilaçların kullanımı ile ilgili bilgiye de büyük çoğunluk hekimden değil eczaneden öğrenmektedir. Bu zaman yetersizliğinin aynı zamanda hastaların malpraktis iddialarını ve hekimlere güveni etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, society perspective to the physicians and healthcare professionals, confidence in the health system; this confidence and what is shaping the ideas of the system, role of the physician-patient communication and what proportion of the issue has importance for the society, have been investigated due to the result of the survey. In this study, a quesstionnaire was used that consisting three parts and demographic data. This survey was made face to face and ramdomly with 763 people, who are older than 18 years old, in 2010. The result of the survey were evaluated with SPSS software. Explanations of the physicians about diagnosis and treatment were not entirely satisfactory by patients. The most important reason fort his, physicians do not spend enough time for their patients and secondary, patients are thinking that they do not informed enough about their sicknesses. Furthermore, most percentage of the patients are informed by pharmacists about the use of prescribed drugs instead of their physicians. It has been seen that this lack of time effect to the confidence to the physicians and also increase the allegation of the medical malpractice.