El yazısı incelemelerinde kullanılan bireysel karakteristiklerin kanıt değerinin veri tabanındaki frekanslara göre belirlenmesi
Determination of evidence evaluation of individual characteristics used in handwriting analysis according to the frequencies in database
  1. Tez No: 445473
  2. Yazar: DİLARA ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Belge İnceleme, Yazı Karşılaştırmaları, Veri Tabanı, Olabilirlik Oranı, Kanıt Değeri, Document Examination, Handwriting comparisons, Data Base, Likelihood Ratio, Evidence Evaluation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada veri tabanı oluşturulması sureti ile yazı incelemeleri ve karşılaştırmalarında elde edilen sonuçların güvenilirliğinin olasılık oranları yolu ile matematiksel olarak belirlenebilmesi amaçlanmıştır. Amaç doğrultusunda üniversite veya lisansüstü eğitim programlarından mezun olmuş veya halen öğretim görmekte olan 500 kişiye tek tek harfler, rakamlar ve özel olarak hazırlanmış tüm harfleri, rakamları büyük ölçüde bağlantı ve noktalamaları içeren bir metin ikişer kez yazdırılmıştır. Yazdırılan örnekler yüksek çözünürlükte taranarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Farklı kişilere suç teşkil edecek nitelikteki bir cümle kaçma gayreti içerisinde ancak bazı harfler değiştirilmeden yazdırılarak bu alanda çalışan üç uzmandan inceleme konusu cümleleri karşılaştırma olarak alınan örneklerle kıyaslamaları ve aidiyet gösterecek özellikleri saptamaları istenmiştir. Uzmanlar tarafından tespit edilen harflerin yapılışına ve formuna ait benzerlikler veri tabanında araştırılmış ve aidiyetin belirlenmesinde rol oynayan bu benzerliklerin veri tabanındaki dolayısıyla toplumdaki görülme sıklıkları belirlenerek varılan sonuçların matematiksel olarak güvenilirliği ortaya konmuştur. Son yıllardaki çok sayıda konu ile ilgili bilimsel çalışmanın ışığı altında yapılan bu çalışmada benzerlik olarak saptanan bazı özelliklerin veri tabanında yüksek oranda görülebildiği buna karşılık bazı özelliklerin çok nadir görüldüğü saptanmıştır. Bu nedenle alanda çalışan bir uzmanın ya genel olarak oluşturulmuş veri tabanlarını kullanması veya yıllar içerisinde kendisinin arşivlediği örnekleri veri tabanı haline getirmesinin çok büyük önem taşıdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the reliability of the results gained from the hand-writing investigations and comparisons mathematically by using likelihood ratios in order to form a database. For this purpose, 500 people of graduated from university or post-graduate institutions or still studying, were used to write the letters and numbers one by one and a special text containing all the letters and numbers with punctuation and connections, twice. All the written samples were scanned with high resolution and transferred to computer. A sentence which has a criminal offense were written in an effort to escape without changing some of the letters by different individuals. Three of experts were offered to compare the sentences with the collected samples and to determine the characteristics that will Show belonging. The similarities for the construction and forms of the letters that were determined by the experts were searched in database, and the frequencies of these similarities in databases and society were determined to elucidate the mathematical reliability of the results obtained from the study. In recent years, there are lots of scientific studies related with this topis and this study was performed under the light of these studies. Some characteristics determined as similarity were highly seen in the database whereas some charteristics were rarely seen. As a result, it was concluded for an expert it has a great importance that he or she should use either a general database or create a database from the archived samples.