2004-2014 yılları arasında Sivas ilinde görülen kanser vakalarının değerlendirilmesi
Evaluation of cancer cases seen in Sivas between 2004-2014
- Tez No: 445551
- Danışmanlar: PROF. DR. NAİM NUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: cancer, Sivas, woman, man
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kanser, son yıllarda hem insidans hem de mortalite açısından hızla artış gösteren bir hastalıktır. Ölüme neden olan hastalıklar sıralamasında daha önceleri 7. 8. sıralarda yer alırken bugün birçok ülkede kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Bu çalışmada 2004 - 2014 yılları arasında Sivas ilinde kanser tanısı alan hastaların, cinsiyet dağılımlarına, yaş gruplarına, yaşam yerlerine ve görülen kanserin türüne göre değerlendirilmesi amacıyla, Sivas Halk Sağlığı Kanser Şube Müdürlüğü, Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kanser Kayıt Birimi ile Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Patoloji Anabilim Dalı verileri incelenmiştir. 01.01.2004 – 31.12.2014 yılları arasında Sivas ilinde kanser tanısı alan 13,858 hasta cinsiyet, yaş, yaşam yeri ve kanser hastalığının türüne göre sınıflandırılmıştır. 13,858 hastanın % 57'si erkek, % 43'ü kadın hastadır. Kanser vakaları en sık ( % 38) 65 ve üzeri yaşlarda, en az (%2) ise 0-14 yaş grubunda görülmektedir. Kanser tanısı alan hastaların % 70'i Sivas il merkezinde, % 26'sı Sivas'a bağlı ilçelerde, % 4'ü de il dışında ikamet etmektedir. İlçelere bakıldığında en fazla kanser tanısı alan hasta sayısı Yıldızeli (%29), Zara (%12), Kangal (%10) olarak sıralanmaktadır. İl dışından gelenler incelendiğinde 11 yıl içerisinde en fazla Tokat'tan (%74) gelen hastaların kanser tanısı aldığı görülmektedir. 2004-2014 yılları arasında Sivas ilinde görülen toplam 13 858 hasta, kanser türü sıklık sırasıyla; gastrointestinal sistem kanserleri (%17), akciğer kanseri (%15), erkek genital sistem kanserleri (%12), tiroid kanseri (%11) ve hemopoietik sistem kanserleri (%10) olarak belirlenmiştir. Cinsiyete göre değerlendirme yapıldığında en sık görülen kanser türü erkeklerde akciğer kanseri (%25), gastrointestinal sistem kanserleri (%25) ve erkek genital sistem kanserleri (%25) iken kadınlarda tiroid kanseri (%26), meme kanseri (%25) ve gastrointestinal sistem kanserleri (%19) şeklinde sıralanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cancer is serious disease that increased very rapidly in morbidity and mortality in the recent years. While it was on 7th or 8th place on the mortal diseases list previously, today it is on 2nd place in many countries following cardiovascular diseases. In this study, data of Sivas Public Health Cancer Branch Office, Cumhuriyet University Research and Application Hospital Cancer Recording Unit and Cumhuriyet University Research and Application Hospital Department of Pathology were investigated with intent to evaluate patients diagnosed with cancer between 2004-2014 in the province of Sivas by their gender, age groups, place of living and type of cancer. 13858 patients who were diagnosed with cancer in Sivas between 01.01.2004-31.12.2014 were classified by gender, age, place of living and type of cancer. 57% of the 13858 patients were men and 43% were women. Most frequent cancer cases (%38) were seen above 65 years of age and rarest cases were seen in 0-14 years of age group. 70% of patients diagnosed with cancer were living in the city center of Sivas, 26% were living in districts and 4% were not living in Sivas. Regarding the districts, most patients diagnosed with cancer were living in Yıldızeli (29%), Zara (12%), Kangal (10%), respectively. When investigating cases out of Sivas, it was found that patients from Tokat were the most (%74) who were diagnosed with cancer in the recent 11 years. The most seen types of cancer in Sivas in the total of 13858 patients between 2004-2014 were determined as; gastrointestinal system cancers (17%), lung cancer (15%), male genital system cancers (12%), thyroid cancer (11%) and hemopoietic system cansers (10%), respectively. When evaluating by gender, the most frequent in male patients were lung cancer (25%), gastrointestinal system cancer (25%) and male genital system cancers (25%) while the most frequent cancers in female patients were thyroid cancer (26%), breast cancer (25%) and gastrointestinal system cancers (19%), respectively.