Hastanemizde escherichia coli ve klebsiella pneumoniae bakterilerinde karbapenem direnç durumu
The resistance status of carbapenem on escherichia coli and klebsiella pheumoniae bacteria in our hospital
- Tez No: 445575
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZAHİR BAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Karbapenem, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, carbapenem
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına 2011-2014 yılları arasında poliklinik ve servis hastalarından gönderilen örneklerden üretilen E.coli ve K. pneumoniae bakterilerinde karbapenem grubu (meropenem, ertapenem, imipenem) antibiyotiklerin duyarlılık ve direnç profillerinin belirlenerek yıllar içindeki değişiminin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma, 2011-2014 yılları arasında retrospektif araştırma özelliğindedir. Bu araştırmada kullanılan örneklem büyüklüğü güç analizi kullanılarak hesaplanmıştır. Bu çalışmada poliklinik ve servis hastalarından gönderilen çeşitli örneklerden izole edilen bakterilerin konvansiyonel yöntemler (koloni morfolojisi, Gram boyama vb.) ile ön değerlendirmeleri yapılmış, BD Phoenix 100 (Becton Dickinson, ABD) ve BBL Crystal (Becton Dickinson, ABD) otomatize sistemleri kullanılarak tanımlama ve antimikrobiyal duyarlılık testleri çalışılmıştır. Elde edilen veriler Epicenter veri analiz sistemi (Becton Dickinson, ABD) kullanılarak yorumlanmıştır. Çalışmamızda, Ocak 2011-Aralık 2014 tarihleri arasında çeşitli örneklerden üretilen toplam 6626 izolat çalışmaya dahil edilmiştir. Bu izolatların 5266 (% 79.47) E.coli, 1360 (% 20.53)'ı ise K.pneumoniae olarak tespit edilmiştir. E.coli ve K.pneumoniae izolatlarının 4414 (% 66.62)'ü idrar örneklerinden üretilmiştir. Çalışmamızın kapsadığı dört yıllık dönemde ortalama olarak E.coli için ertapenem direnci % 3.81, imipenem direnci % 1.65 ve meropenem direnci % 0.68 olarak tespit edilmiştir. Aynı dönemde K.pneumoniae için ertapenem, imipenem ve meropenem direnci sırası ile % 10.67, % 4.63 ve % 3.38 olarak bulunmuştur. Çalışmamızda izole edilen E.coli ve K.pneumoniae suşlarının hastane poliklinik/kliniklerine dağılımı incelediğinde izolatların en sık dahiliye servislerinden (nefroloji, gastroenteroloji, romatoloji, hematoloji, endokrinoloji, onkoloji) gönderilen örneklerden (% 21.22) üretildiği görülmüştür. Bu çalışmadan elde edilecek hastanemize ait bölgesel veriler özellikle antimikrobiyal duyarlılık çalışmalarının yapılamadığı durumlarda ampirik tedavi modellerinin oluşturulmasında katkı sağlayacaktır. Bu veriler hem hastanemiz, hem de ulusal ve uluslararası literatüre katkı sağlayabilecektir. Özellikle ulusal ölçekli duyarlılık verilerinin, hekimlere antibiyotik seçiminde yol gösterici olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is aimed to determine the changes of sensitivity and resistance profiles of carbapenem groups antibiotics (meropenem, ertapenem, imipenem) on E.coli and K.pneumoniae bacteria produced by the samples taken from the patients of outpatient and service in Application and Research Hospital of Cumhuriyet University between the years 2011-2014. The search is in the feature of retrospective search between the years of 2011-2014. The sample size used in this search is calculated by power analysis. in this search the pre-assessment is done by the conventional methods (morphology of colony, gram staining etc.) of bacterias isolated from the variable samples sent by the patients of outpatient and service. Identifying and antibacterial sensitivity tests are interpreted by using BD Phoenix 100 (Becton Dickinson, USA) and BBL Crystal (Becton Dickinson, USA) automised systems. In our search 6626 isolates in total produced by variable samples in between the years January 2011- December 2014 are included. It is stated that 5266 of these isolates are identified as (% 79.47) E.coli and 1360 of these isolates are identified as (% 20.53) K.pneumoniae. 4414 (% 66.62) E.coli and K.pneumoniae isolates are produced by urine samples. It is identified in our 4-year process-work that % 3.81 ertapenem resistance, % 1.65 imipenem resistance and % 0.68 meropenem resistance for E.coli. It is found that ertapenem, imipenem and meropenem resistance for K.pneumoniae is % 10.67, % 4.63, % 3.38 respectively. When the rate of E.coli and K.pneumoniae strains isolated in our study in hospital outpatient/clinics are investigated, it is found that these isolates are produced by the samples (% 21.22) send from internal services (nephrology, gastroenterology, romatology, hematology, endocrinology, onkologie). The local data obtained from our hospital will contribute to make empirical treatment models when antimicrobial sensitivity studies can not be done. This data will contribute to both our hospital and natural and international literature. It is thought that this national scaled data will lead the doctors while choosing antibiotics.