Travmatik timpanik membran perforasyonlarında alfa lipoik asit uygulaması sonrası perforasyon kapanma oranları ve timpanik membrandaki histopatolojik değişikliklerin değerlendirilmesi: deneysel bir çalışma
After alpha lipoic asid application, tympanic membrane closing rate and evaluation of histopathological changes of tympanic membrane in traumatic tympanic membrane perforation; an experimental study
- Tez No: 445587
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL SOYLU ÖZLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Travmatik timpanik membran perforasyonu, alfa lipoik asit, Traumatic tympanic membrane perforation, alpha lipoic acid
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Travmatik timpanik membran perforasyonlarının %90'ı spontan kapanır. Kapanmayan perforasyonlarda cerrahi tedavi ile onarım uygulanabilir. Son zamanlarda alternatif tedavi yöntemleri arayışına gidilmiştir. Bu çalışmada, travmatik timpanik membran perforasyon modelinde Alfa Lipoik asit'in lokal ve intraperitoneal uygulamalarının, mikroskopik bakıda perforasyon kapanma oranı ve histopatolojik düzeyde timpanik membran kalınlığı , neovaskülarizasyon, epitel kalınlığı ve fibroblastik aktivite üzerine etkilerini gözlemeyi amaçladık. Metod: Çalışmada 300-400 gr ağırlığında 32 adet Wistar Albino rat kullanıldı. Ratlar her bir grupta 8'er tane olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Çalışma gruplarındaki ratlara (Grup I-II-III-IV) anesteziyi takiben akkor hale getirilmiş pik ucu ile bilateral TM arka üst kadrana 1 mm'lik perforasyon oluşturuldu. 1. Grup kontrol grubu idi. 14 gün boyunca 2. gruba topikal etil alkol, 3. gruba topikal ALA, 4. gruba intraperitoneal ALA uygulaması yapıldı. Tüm kobaylar 14. gün sakrifiye edildi. 14. günün sonunda tüm ratların her iki kulağı mikroskobik olarak perforasyonu durumu açısından değerlendirildi. Histopatolojik olarak da timpanik membran kalınlığı, epitelyum katı kalınlığı, neovaskülarizasyon ve fibroblastik aktivite değerlendirildi. Bulgular: İkili gruplar halinde ayrı ayrı karşılaştırıldığında kulağa yapılan topikal ALA grubunun kontrol grubuna göre perforasyon kapanma oranında anlamlı fark izlendi. Tüm gruplar karşılaştırıldığında aralarında TM epitel katı kalınlığı, TM kalınlığı, neovaskülarizasyon ve fibroblastik aktivite ortalamaları bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmamasına rağmen topikal ALA uygulanan çalışma grubunda perforasyon kapanma oranının yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Bu bulgular bize topikal olarak uygulanan alfa lipoik asidin kontrol grubuna göre etkili olduğunu ancak farklı doz ve sürelerde çalışılması gerektiğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Background and aim: %90 of traumatic tympanic membrane perforations closes spontaneously. Surgical treatment can be applied in perforations which cant close spontaneously. Recently, it has entered into seeking alternative treatments. In this study we aimed to observe that, the effect of local and intraperitoneal administiration of alpha lipoic acid in perforation closing rate on microscopical examination and tympanic membrane thickness, neovascularization, epithelial thickness and fibroblastic activity histopathologically, in traumatic tympanic membrane perforation model. Methods: In this study,42 Wistar Albino rats weighs 300-400 g were used. Rats were divided into 4 groups, each group including 8 rats. Following anesthetic administration, 1 mm perforation created by the cast iron to the TM rear upper quadrant bilaterally to the rats in study group (Group I-II-III-IV). Group I was control group. We administrated ethyl alcohol topically to Group II, ALA topically to Group III, ALA intraperitoneal to Group IV for 14 days. All rats sacrified in 14.th day. At the end of 14.th day all rats' each ear examined microscopically for perforation status. Tympanic membrane thickness, epithelial thickness , neovascularization and fibroblastic activity examined histopathologically also. Results: There were significant difference between topically ALA administrated group and control group's perforation closing rate when compaired in pairs seperately. Although there was no statistically significant difference between all groups including tympanic membrane thickness, epithelial thickness, neovascularization and fibroblastic activity, in the study group it showed a high rate of perforation closure. Conclusion: These findings suggest that alpha lipoic acid is an effective drug, but to determine the exact doses and time intervals and duration of the therapy.