Askeri endüstrilerde inovasyon, bilgi teknolojilerinin kullanımı, Türkiye'deki çalışmalar ve tavsiyeler
Innovation in military industries, the use of information technologies, recommendations and studies in Turkey
- Tez No: 445867
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KURTULUŞ DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Savunma Sanayi, Bilgi Teknolojileri, Innovation, Defense Industry, Information Technology
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Strateji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada; günümüzün rekabetçi dünyasında büyük önem kazanan bilişim teknolojileri ile inovasyon savunma sanayi özelinde incelenmiş ve bunun üzerine yapılan çalışmalar derlenmeye çalışılmıştır. Türkiye'de savunma sanayi kısa diye nitelendirilebilecek bir süreç içerisinde son derece önemli bir gelişme kaydetmiştir. Günümüzde, kendi teknolojilerini geliştirebilme aşamasında olan savunma sanayimizin bu hususta önünde birtakım zorunlu açılımlar ve problemler bulunmaktadır. Bu bağlamda savunma sanayinin büyük bir inovasyon sistemi olarak ele alınarak incelenmesi gerekmektedir. Savunma sanayinde ihtiyaçların belirlenmesi ve sistemin geliştirilmesinde pek çok farklı aktörgörev almaktadır. Bu çalışmanın amacı, savunma sanayindeki farklı inovasyon aktörlerini ortaya koymak, inovasyona geçerli bir tanımlama getirmek, inovasyonun askeri endüstrilerde kullanımını incelemek, askeri teknolojilerdeki gelişmelerle eşzamanlı yapılması gereken değişiklik ve yeniliklerin saptanmasına bir nebze de olsa ışık tutarak Türkiye genelindeki askeri inovasyon faaliyetlerini belirleyerek ortaya koymaktır. Çalışma sonucunda elde edilen sonuç bize şunu göstermektedir ki, savunma sanayinde inovasyon faaliyetleri için ihtiyaç duyulan yüksek nitelikli ve motive insan kaynağının yetiştirilmesi, sürdürülebilirliği sağlamak oldukça önemlidir. Yine araştırma sonucunda fark edilmiştir ki, üniversiteler savunma sanayi inovasyon sistemi içinde gerektiği kadar etkin değildir. Son olarak ise, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana, gücünü ve güvenini askeri varlığı ile ortaya koyan Türkiye, bölgesinde ve dünyada daha da etkin bir güç olmayı hedeflerken, her alanda millileşme çalışmalarının özellikle savunma alanlarında gerçekleştirilmesi bağımsız ve güvenli bir gelecek için olmazsa olmaz bir husustur. Bu anlamda, üniversitelerin savunma sistemleri ile etkileşimleri artırılmalı, inovasyonun stratejik önemi kavranarak savunma sanayinde yerli ve milli sermaye kullanımı teşvik edilmeli, milli güvenliğin sağlanması adına çok önemli olan askeri inovasyonların sürekliliği konusunda bürokratik engeller kaldırılarak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study; today's competitive world's information technologies have been particularly examined in regards to innovation in the defense industry and studies on it that have been compiled. The defense industry in Turkey, in a short period, has made extremely important developments. Today our defense industry has essential insights and problems in the respect of under development of technology. In this context, it is necessary to discuss the defense industry as a major innovation system. Many different actors are involved in the development of the system and identifying the needs of the defense industry.The purposes of this study is to reveal the different innovation actors in the defense industry, to bring a valid identification to the innovation, to investigate the use of the innovation in military industry, with the advances in military technology a little bit to be done simultaneously with the detection of changes and improvements, though keeping the light, Turkey has put forth by identifying military innovation activities in general. The results obtained in this study demonstrate that in the defense industry, for innovation activities, there is a need to train highly qualified and motivated human power and also ensure the sustainability are very important. Again, according to the results of research, it is seen that universities are not as effective in the defense industry innovation system. Finally, since the republic's founding, demonstrating the power and confidence of the military presence of Turkey, aims to be an active force in the world and region. The nationalization efforts in all fields, especially in the defense implementation, have important considerations for the independent and secure future. In this sense, the interaction with the defense system of the universities should been increased, grasping the strategic importance of innovation in the defense industry should be encouraged to use local and national capital, necessary arrangements should been made by removing bureaucratic obstacles impeding the continuity of very important military innovations in order to ensure the national security.