Lise öğrencilerinin sosyal paylaşım sitelerinin eğitimde kullanılmasına ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the students' opinion about the using online social networking sites in education
- Tez No: 446071
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHÇET ORAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Sosyal Paylaşım Siteleri, Sosyal Ağ, Sosyal Medya, Eğitimde Sosyal Paylaşım Siteleri, Web 2.0 ve Eğitim, The Internet, Online Social Networking Sites, Social Network, Social Media, Online Social Networking in Education, Web 2.0 and Education
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmanın amacı; Lise öğrencilerinin sosyal paylaşım sitelerini kullanma amaçlarının belirlenmesi ve sosyal paylaşım sitelerinin eğitimde kullanılması ile ilgili görüşlerinin değerlendirilmesidir. Bu amaca uygun olarak araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 2013-2014 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi Diyarbakır İli merkez ilçelerinde (Yenişehir, Sur, Kayapınar ve Bağlar) öğrenim gören 3241 lise öğrencisi oluşturmuştur. Çalışmada, öğrencilerin sosyal paylaşım sitelerini kullanma durumlarını ve amaçlarını belirlemek için araştırmacı tarafından kişisel bilgi formu ile araştırmaya katılan lise öğrencilerinin sosyal paylaşım sitelerinin eğitimde kullanılması ile ilgili görüşlerini belirlemek için“Sosyal Paylaşım Sitelerinin Eğitimde Kullanılması İle İlgili Öğrenci Görüşleri”ölçeği geliştirilmiştir. Araştırmada toplanan veriler, t-testi, ANOVA, yüzdeler ve ki-kare analizleri ile elde edilmiş ve yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda, lise öğrencilerinin sosyal paylaşım sitelerinin eğitimde kullanılması ile ilgili görüşlerinin; cinsiyet, gelir düzeyi, sınıf düzeyi, internette ve sosyal paylaşım sitelerinde geçirilen zaman ve kullanılan sosyal paylaşım sitesi durumlarına göre anlamlı farklılıklar görülmüştür. Lise öğrencilerinin sosyal paylaşım sitelerinin eğitimde kullanılmasına ilişkin görüşlerini oluşturan alt boyutlar ile ilgili ulaşılan sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir: • Araştırmaya katılan öğrencilerin büyük bir bölümünün en az bir sosyal paylaşım sitesinde hesabının olduğ ve öğrencilerin en çok Facebook adlı sosyal paylaşım sitesini kullandıkları, • Erkek öğrencilerin sosyal paylaşım sitelerinin eğitimde kullanılmasına ilişkin görüşlerinin kız öğrencilere göre daha olumlu olduğu, • Araştırmaya katılan lise öğrencilerinin sosyal paylaşım sitelerinin eğitimde kullanılmasına ilişkin görüşlerinde, öğrencilerin en çok kullandıkları sosyal paylaşım sitesi tercihlerine göre anlamlı farklılıklar olduğu, • Araştırmaya katılan lise öğrencilerinin sosyal paylaşım sitelerinin eğitimde kullanılmasına ilişkin görüşlerinin sınıf, yaş, genel ortalama düzeyleri, internette ve sosyal paylaşım sitelerinde geçirilen zamana göre de anlamlı farklılıkların olduğu, • Araştırmaya katılan lise öğrencilerin öğrenim gördükleri lise türlerine göre sosyal paylaşım sitelerinin eğitimde kullanılmasına ilişkin görüşlerinde anlamlı farklılıklar bulunduğu, • Lise öğrencilerinin derslerine giren öğretmenlerin küçük bir bölümü sosyal paylaşım sitelerini derslerine destek amaçlı kullandıkları, öğrencilerin bu uygulamayı beğendikleri, • Öğrencilerin sosyal paylaşım sitelerinin eğitimde kullanılmasına ilişkin önerileri incelendiğinde; eksiklik olarak gördükleri ve rahatsızlık duydukları noktalarının olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study, to determine purpose of usage online networking sites of the secondary school students and to evaluate students' opinion about the using online social networking sites in education. For this purpose, survey model was used in this study. The participants are 3241 secondary students who studied in Diyarbakir city's central town (Yenişehir, Kayapınar, Bağlar and Sur) in 2013-2014 academic year's spring semester. In this study, personal information form and“Students' Opinion About The Using of Online Social Networking Sites in Education”scale was developed by the researcher for investigation secondary students' opinion about the using online social networking sites in education. Data, collected from the survey, were obtained and interpreted by t-test, ANOVA, percentages and chi-square analyses. At the result of the study, secondary students opinions about the using online networking sites in education, were observed significant differences according to states; gender, income level, class level, time spent on the internet and on the online social networking sites and online social networking site chosen. The result, obtained about the subsclaes of the secondary students' opinions about the using online networking sites in education, can be summarized as follows. It is seen that; • The majority of secondary school students participated in the study, have at least one online social networking sites' account, and most students are using an online social networking site called Facebook, • Male students' opinions about the using online social networking sites in education are more positive than female students', • There are significant differences at secondary school students' opinions about the using online social networking sites, according to most preferred social networking site that they used, • There are significant differences at secondary school students' opinions about the using online social networking sites, according to class level, ages, level of overall average, time spent on the internet and time spent on the online social networking sites, • There are significant differences at secondary school students' opinions about the using online social networking sites, according to the types of secondary school they studied, • The small amount of teachers, who enter courses of the students, use online social networking sites for support their courses, the students like this application, • When the students proposal to using online social networking sites in educations are examined, it has been concluded that there are some points that students see as discomfort, as a lack,