İnsan kaynakları yönetimi uygulamaları, kariyer tatmini ve iş performansı: Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde bir araştırma
Human resources management practises, career satisfaction and job performance: An investigation in Osmaniye Organized Industrial Zone
  1. Tez No: 446090
  2. Yazar: TUĞBA İMADOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA FEDAİ ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları yönetimi, insan kaynakları yönetimi uygulamaları, kariyer tatmini, iş performansı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada insan kaynakları yönetimi uygulamalarının kariyer tatmini ve iş performansına etkisi incelenmiştir. Bu amaçla insan kaynakları yönetimi uygulamalarının alt boyutları olan personel seçimi, eğitim ve geliştirme, performans değerlendirilmesi, ücretlendirme ile tek boyut olan iş performansının ve kariyer tatmininin ilişkileri değerlendirilmiştir. Araştırma, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren 50 farklı işletmede 208 tane beyaz yakalı çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda insan kaynakları yönetimi uygulamaları için Türen, Gökmen, Tokmak (2013)'a ait ölçekten faydalanılmıştır. İş performansı için Aydemir (2013) ve Veerasamy, Sambasivan, Kumar (2013) ölçekleri kullanılmıştır. Kariyer tatminine yönelik çalışanların algılarını ölçmek amacıyla Greenhaus (1990)'un ölçeği kullanılmıştır. Ölçekler Beşli Likert ile yapılandırılmıştır. Toplanan veriler istatistik programıyla incelenmiştir. İKY uygulamaları ile iş performansı ve kariyer tatmini arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Bu ilişkinin etkin bir şekilde koordine edilmesi ve personele verilen eğitimlerle desteklenmesi işletmenin“verimlilik”ve“karlılık düzeyini”artırmanın yanında müşteri memnuniyeti ve kaliteli hizmet anlayışı açısından etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to examine the effect of human resources management applications on career satisfaction and job performance. For this purpose, relationships among personnel selection, training and development, performance evaluation, charging which are sub-dimensions of human resources, management applications, uniplanar job performance and career satisfaction have been evaluated. The research sample is done in 50 different firms which are in Osmaniye Organized Industrial Zone on 208 white collar workers. In this context, a scale developed by Türen, Gökmen, Tokmak (2013) is used for human resources management applications. Scales developed by Aydemir (2013) and Veerasamy, Sambasivan, Kumar (2013) are used for job performance. A scale developed by Greenhaus (1990) to measure the perceptions of workers on career satisfaction is used. Significant differences among İKY applications, job performance and career satisfaction have been found. If this relationship is coordinated effectively and supported by training provided for workers, both ''productivity'' and ''level of profitability''of firms will increase and customer satisfaction and high quality service will be effected positively. Keywords : Human resources management, human resources management applications, career satisfaction, job performance.