Kurumsal filantropinin,gönüllülük & marka itibarı açısından değerlendirilmesi: Koç, Kızılay & İKSV örnekleri
Evaluation of corporate philanthropy, in terms of volunteering and brand reputation:Koç, Kızılay & İKSV cases
  1. Tez No: 446124
  2. Yazar: GONCA UNCU ÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ANIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Filantropi, Hayırseverlik, Kurumsal Filantropi, Gönüllülük, Marka, Marka İtibarı, Marka İmajı, Kurumsal Markalama, KOÇ, KIZILAY, İKSV, Philanthropy, Charity, Corporate Philanthropy, Volunteering, Brand, Brand Reputation, Brand Image, Corporate Branding, KOÇ, KIZILAY, İKSV
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmada, kamu ve özel sektör kurumlarının filantropi davranışları ele alınmış ve bu davranışlar arasındaki farklar ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Kurumsal filantropi çatısı altında farklı amaç ve uygulamalarla ele anılan bu kavram, marka itibarı ve gönüllülük açısından değerlendirilmiştir. Kurumların ne için var oldukları ve öncelikli sorumluluklarının kimlere karşı olduğu sorularının cevapları aranmıştır. Özel sektör kurumlarının, filantropiyi kendi marka yönetimi ve ekonomik performansını arttıran bir algıyla ele alınmasına değinilirken, öte taraftan kamu kurumlarının saf bir filantropi ruhuyla gönüllülük esaslı yaklaşımı işlenmektedir. Gönüllülük ve marka itibarı ekseninde ele alınan kurumsal filantropi kavramı, özel ve kamu kurumları arasında ele alınış ve uygulanış biçimiyle bir ayrım yapılmaya çalışılmıştır. Buna göre çokça tartışılan kurumların filantropi davranışları, üç farklı yapıdaki Türk kurumları olan: Koç, Kızılay ve İKSV üzerinden çözümlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı, kurumsal filantropi çatısı altında faaliyetler yürüten kar amacı güden ve gütmeyen, kamu ve özel sektör kurumları arasında bir ayrım yapmak suretiyle ölçülebilir kriterler ortaya koymak ve bu kriterler yardımıyla, kurumların filantropi kavramını, ne için ve ne amaçla tercih edilip kullanıldığını keşfetmektir. Bu sayede bir kategori oluşturulmuş, kurumların filantropi algıları arasındaki farklar ortaya konularak, tartışmalı olan bu kavramı doğru şekilde konumlandırmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Behaviours of public and private corporations and differences between them are defined in this study. The concept are evaluated in terms of brand reputation and volunteering under the structure of corporate philanthropy concept. The response of what the reason of existence and primary responsibilities of corporations were sought. Firstly, mentioned that private corporations takes this concept to increase their brand management and economic performance, while public services taking it with an understanding of pure philanthropy, which is volunteering based approach. The concept of corporate philanthropy were evaluated in terms of volunteering and brand reputation was tried to be differentiated from each other. Accordingly, the debates over philanhrophy behaviours of the corporations were tried to be examined over the three different Turkish corporations named: Koç, Kızılay and İKSV. This study aims to distinguish between the corporations and produce a measurable criteria. By the help of these standards, it is aimed to discover purpose of usage and aim of choice. Thus, there is a category was created; the difference between the cognitions of corporations were exhibited and this controversial concept of philanthropy was tried to be lightened.