Niğde Kınık Höyük Demir Çağı seramikleri
The Iron Age pottery from Ni̇ğde Kınık Höyük
  1. Tez No: 446144
  2. Yazar: HATİCE ERGÜRER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET IŞIKLI, DOÇ. DR. LORENZO D’EL ALFONSO
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Kınık Höyük, Demir Çağ, Seramik, Orta Anadolu, Kınık Höyük, Iron Age, Pottery, Central Anatolia
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 627
Özet
Anadolu kültür tarihinde önemli bir yer teşkil eden Hitit İmparatorluğu'nun Geç Tunç Çağ'ın sonlarıyla birlikte tarih sahnesinden silinmesi yeni bir dönemin başlangıcını da kaçınılmaz kılmıştır. Arkeoloji literatüründe yaklaşık olarak MÖ 1190-330 yılları arasına tarihlenen bu 850 yıllık süreç Demir Çağı olarak tanımlanmaktadır. Oldukça geniş bir zaman dilimini kapsayan bu dönemin kronolojik çerçevesi, Anadolu'da gerçekleştirilen sistemli kazılar sonucu elde edilen bulgularla belirlenmektedir. Ancak bu kronolojik çerçeve içerisine oturtulan bulguların ait olduğu toplulukları kimliklendirme çabaları hala tartışmalıdır. Bu çalışmada Orta Anadolu Bölgesi'ndeki Niğde ili sınırları içerisinde yer alan Kınık Höyük Demir Çağı seramikleri incelenmiştir. Asur kaynaklarında Tabal olarak belirtilen bölgede yer alan höyüğün üç farklı dönemi temsil eden her bir tabaka seramikleri, bölgenin güvenilir stratigrafik verilerine sahip yerleşimler ışığında değerlendirilmiştir. Söz konusu yerleşimler ile Kınık Höyük seramiklerinin form, mal ve bezeme grupları karşılaştırılmış, böylelikle bölgeler arası etkileşim ve ilişkiler anlaşılmaya çalışılmıştır. Ayrıca yapılan karşılaştırmalarla seramik geleneğinin bölgesel ve kronolojik farklılıkları yanında, yerleşimin Demir Çağı tabakalarının bölge kronolojisindeki yerinin ortaya konması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The fact that Hittite Empire which had an important place in the history of Anatolia started to disappear with the Late Bronze Age made it inevitable for the beginning of a new era. This period of 850 years which was dated between 1190 and 330 BC in archaeological literature is called the Iron Age. Chronological frame of this period which includes quite an extensive period of time has been determined thanks to the findings obtained as a result of systematic excavations in Anatolia. However efforts of identification of the communities to which the findings classified within that chronological frame belong are still controversial. In this study, Iron Age ceramics of Kınık Höyük, which is located in the borders of Niğde in the Middle Anatolian Region, have been analysed. Each layer ceramic representing three different ears of the hill town located in a region called Tabal in Assyrian sources has been evaluated under the light of locations with reliable stratigraphic data of the region. The afore mentioned locations and Kınık Höyük ceramics have been compared in accordance with their forms, material and ornamentation groups, thus interactions and relations among the regions have been understood. Besides thanks to the comparisons, in addition to the regional and chronological differences of the ceramic tradition, it has been aimed to reveal the place of the Iron Age layers in the chronology of the region.