Kınık Höyük D Sektörü silo yapısı Geç Demir Çağı seramik buluntuları
Kınık Höyük Sector D silo structure Late Iron Age ceramic finds
  1. Tez No: 998952
  2. Yazar: DİLARA KARADAVUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK YOLAÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Geç Demir Çağı, Late Iron Age
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Niğde ili sınırları içerisinde yer alan Kınık Höyük'te, D Sektörü olarak adlandırılan alanda, silo benzeri bir yapının içerisinde ortaya çıkarılan ve MÖ 6–5. yüzyıllar aralığına tarihlenen 124 adet seramik parçasının incelenmesini konu edinmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın başlığı,“Kınık Höyük D Sektörü Silo Yapısı Geç Demir Çağı Seramik Buluntuları”olarak belirlenmiştir. Tez kapsamında değerlendirilen seramik buluntular, tipolojik olarak sınıflandırılmış; form özellikleri ve bezeme repertuvarı bakımından detaylı biçimde analiz edilmiştir. Ayrıca bu örnekler, çağdaş yerleşimlerde ele geçen benzer seramiklerle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Buluntular üzerindeki çalışmalara kazı deposu ortamında başlanmış olup, devamında ise bir grup seramik daha detaylı incelenmek adına Niğde Müze Müdürlüğünün izni ile Dokuz Eylül Üniversitesine getirilmiştir. Tezin büyük bölümünü, buluntuların özelliklerini detaylı olarak aktarmak amacıyla oluşturulan ve 124 parçanın tamamının dahil edildiği katalog bölümü oluşturmaktadır. Katalog oluşturulurken buluntuların çizimleri öncelikle el ile kâğıt üzerinde yapılmış olup sonrasında bilgisayar ortamına aktarılmıştır, Katalogdaki yer alan fotoğrafların tamamı ise Kınık Höyük kazı arşivi için tarafımca çekilmiştir. Seramiklerin iç ve dış yüzey renklerini belirlemek için Munsell renk kataloğu kullanılmıştır. Geç Demir Çağı'nda, tüm Anadolu toprakları Pers hâkimiyeti altına girmiştir ve bu siyasi egemenlik, Orta Anadolu'da da etkisini hissettirmiştir. Buna karşın, bölgenin seramik üretiminde köklü bir değişim gözlemlenmemektedir. Ancak, bazı yeni form gruplarının ve bezeme stillerinin yerel seramik geleneği içerisinde benimsendiği ve bu durumun kültürel etkileşimlerin bir yansıması olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda, söz konusu çalışmanın temel amacı, Kınık Höyük'teki seramik geleneğinin Geç Demir Çağı/Akhamenid Dönemdeki durumunu ortaya koymak ve bu alandaki mevcut literatüre katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the examination of 124 ceramic sherds unearthed within a silo-like structure in Sector D of Kınık Höyük, located within the boundaries of Niğde Province. These finds have been dated to the 6–5th centuries BCE. Accordingly, the title of the study has been designated as“Late Iron Age Ceramic Finds from the Silo Structure in Sector D at Kınık Höyük.”The ceramic assemblage evaluated within the scope of this study has been typologically classified and analyzed in detail in terms of formal characteristics and decorative repertoire. Moreover, the assemblage has been assessed in a comparative framework with similar ceramics uncovered at contemporary sites. Initial work on the assemblage was conducted in the excavation depot, and subsequently, a selected group of ceramics was transferred under the permission of the Niğde Museum Directorate to Dokuz Eylül University for more detailed study. A substantial portion of the thesis consists of a catalog section, prepared with the aim of presenting the attributes of the finds in detail. This catalog includes all 124 fragments. The drawings of the finds were initially produced by hand on paper and then digitized. All the photographs included in the catalog were taken by me for the Kınık Höyük excavation archive. The Munsell color chart was used to determine the interior and exterior surface colors of the ceramics. During the Late Iron Age, the entire Anatolian region came under Achaemenid rule, and this political dominance extended its influence into Central Anatolia as well. Even though no radical transformation in ceramic production is observed in the region during this period, it has been determined that certain new form groups and decorative styles were adopted into the local ceramic tradition, reflecting patterns of cultural interaction. In this context, the primary objective of this study is to shed light on the ceramic tradition at Kınık Höyük during the Late Iron Age/Achaemenid Period and to contribute to the existing body of literature in this field.