William Trevor'ın Fools of Fortune, The Silence in The Garden ve The Story of Lucy Gault adlı eserlerinde İngiliz−İrlandalı Protestan kimlik sorunsalı
Anglo-Irish protestant identity problematic in William Trevor's Fools of Fortune, The Silence in The Garden and The Story of Lucy Gault
- Tez No: 446151
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. BAŞAK UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İngiliz-İrlandalılık, Arada kalmışlık, Ötekileşme, Azınlık Psikolojisi, Aidiyet Duygusu, Büyük Ev Geleneği, Anglo-Irishness, Inbetweenness, Otherization, Minority Psychology, Sense of Belongingness, Big House Tradition
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Sosyal bilimler, politika ve kültür gibi alanlarda yaygın bir kullanım alanına sahip kimlik kavramı tanımlanması zor olduğu kadar, yeni bir terimdir. Popüler bir sosyal bilim terimi olarak kullanılmaya başlanması, ancak 1950'lerde gerçekleşmiştir. Edebiyat kuramlarında da geniş yer tutan kavramın değişik özelliklerine farklı disiplinler, sosyal bilimler ve beşeri bilimler çerçevesinde vurgu yapılmaktadır. Kişisel ve toplumsal olarak kendini tanımlama, oluşturma, geliştirme ve kendi ile tartışma süreçlerini içerisinde barındıran kimlik oluşumu ve gelişimi, bireyin toplumda nereye ait olduğunu, hangi sınırlar içerisinde kendisini ait hissettiğini, yabancılaşma, ötekileşme ya da dışarıda bırakılma süreçlerine maruz kalıp kalmadığını belirleyen en önemli unsurdur. Bu çalışmada çağdaş İrlanda romancısı William Trevor'ın Fools of Fortune, The Silence in The Garden ve The Story of Lucy Gault adlı romanları İngiliz-İrlandalı kimlik söylemi ışığında irdelenmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde William Trevor'ın yaşamı ve eserleri hakkında bilgi verilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde kimlik kavramının türleri ve tarihsel gelişim süreci ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde İrlanda'nın sömürgecilik sonrası söylemdeki yeri ve İngiltere-İrlanda tarihsel artalanına değinilmektedir. Çalışmanın dördüncü bölümünde William Trevor'ın Fools of Fortune, The Silence in The Garden ve The Story of Lucy Gault adlı romanları İngiliz-İrlandalı Protestan kimlik sorunsalı ışığında incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of identity, which has a wide area of use in fields such as social sciences, politics and culture, is a challenging as well as a new term. It has been started to be used as a popular term of social sciences as late as 1950s. Different characteristics of the concept which also occupy an extensive place in literary theories have been emphasized within the scope of different disciplines, social sciences and humanities. Identity formation and identity development which include self-definition, self-creation, self-improvement and self-acquaintance has been the most important element that determines where the individual belongs in the society, within which boundaries s/he feels that s/he belongs, whether s/he undergoes the processes of alienation, otherization or exclusion. In this study, Irish novelist William Trevor's Fools of Fortune, The Silence in The Garden and The Story of Lucy Gault are examined in the light of Anglo-Irish identity discourse. In the first chapter, information relating life and works of William Trevor is given. In the second chapter, types of identity and historical process of its development are touched upon. In the third chapter, the perception of Ireland within postcolonial discourse and historical background of England-Ireland are mentioned. In the fourth chapter, William Trevor's Fools of Fortune, The Silence in The Garden and The Story of Lucy Gault are analysed in the light of Anglo-Irish Protestant identity problematic.